בדיקת VAP לאבחון רמת כולסטרול גבוהה

מזה שנים רבות ידוע לכולנו כי לרמה גבוהה של שומנים בדם יש השפעה רעה מאוד על בריאותנו.

פרופיל השומנים בדם מורכב מחלקיקים הקרויים טריגליצרידים וחלקיקים אחרים המשתייכים למשפחת הכולסטרול. לכולסטרול חלק חשוב במיוחד בכל הנוגע לתחלואה קרדיווסקולרית- דהיינו, תחלואה המערבת את מערכת הלב וכלי הדם.

בדיקת דם חדשה עשויה לשקף בצורה מדויקת יותר את הסיכון ללקות בהתקף לב בעתיד, על סמך ערכי כולסטרול שאינם תקינים בדם.

בדיקת רמת כולסטרול בדם וערכים תקינים

השיטה הנהוגה כיום בארץ לצורך הערכת סיכוייו של אדם לעבור בעתיד אירוע לבבי, או לסבול מתחלואה הקשורה בלב ובכלי הדם, היא באמצעות הערכת ערכי הכולסטרול שבדמו.

את חלקיקי הכולסטרול שבדם נהוג לסווג לאחת משתי קבוצות:
קבוצת ה-LDL: מכילה חלקיקי כולסטרול שצפיפותם נמוכה. קבוצת ה"כולסטרול הרע".
קבוצת ה-HDL: מכילה חלקיקי כולסטרול שצפיפותם גבוהה. קבוצת ה"כולסטרול הטוב".

חלקיקי ה-LDL נעים בזרם הדם ונוטים "להיתקע" בדפנות של כלי דם שאינם תקינים. הם מצטברים שם ויוצרים פלאק טרשתי שחוסם אט אט את חלל כלי הדם, עד שלבסוף הוא חוסם אותו לחלוטין ומונע מעבר של דם דרכו. אם תהליך זה מתרחש בלב הוא יוצר את התופעה לה אנו קוראים "התקף לב".

התקף לב מתרחש כאשר דם אינו מגיע לאזורים מסוימים בלב בשל כלי דם חסום, ובשל כך נמנעת מאותם אזורים אספקה של חמצן והם עוברים נמק.
חלקיקי ה-HDL נעים אף הם בזרם הדם ותפקידם הוא לנקות את דפנות כלי הדם מחלקיקי LDL שהצטברו שם.

את ערכי הכולסטרול נוהגים לבדוק בבדיקת דם פשוטה שמתבצעת לאחר צום של 8 שעות לפחות. ערכי ה-LDL  כולסטרול התקינים הם מתחת ל-150 מ"ג/ד"ל באנשים בריאים, ומתחת ל-100 מ"ג/ד"ל באנשים שלהם גורמי סיכון כמו סוכרת או יתר לחץ-דם.
ערכי ה-HDL כולסטרול התקינים שונים בין גברים לנשים. בגברים שואפים שהערך יהיה מעל 35 מ"ג/ד"ל, ואילו בנשים הערך הרצוי הוא של מעל 45 מ"ג/ד"ל.

המחשבה המקובלת היא שמדדי הכולסטרול בדם יכולים להעריך סיכון להתקף לב עתידי בדיוק של 40%.

בדיקת VAP להערכת רמת כולסטרול

מדען מאוניברסיטת אלבאמה בברמינגהם פיתח שיטה חדשה להערכת ערכי הכולסטרול בדם שמעריכה בצורה מדויקת יותר את הסיכון להתקף לב ותחלואה לבבית.

הבדיקה שפותחה קרויה VAP (vertical auto profile) והיא מתבססת על גילוי חדשני. המדענים הנ"ל גילו שניתן למעשה להפריד את תת הקבוצות של כולסטרול, HDL ו-LDL, לקבוצות קטנות יותר שמתארות בצורה יותר מדויקת את הנזק או התועלת שיש בהם.

כך לדוגמא נמצא שבקרב חלקיקי ה-LDL קיימים חלקיקים בשם Lp(a) שהם מזיקים יותר- הנטייה שלהם לעבור תהליכי חמצון ולשקוע בדפנות כלי דם היא רבה הרבה יותר. כאשר רמת ה-Lp(a) מהווה למעלה מ-50% מכלל חלקיקי ה-LDL, הסיכוי ללקות בהתקף לב עולה פי 25.

בנוגע לחלקיקי ה-HDL נמצא כי גם בתוכם ניתן ליצור חלוקה מסוימת. את החלקיקים הנ"ל ניתן לחלק לחלקיקים מסוג HDL1 ו-HDL2. במחקר התברר כי החלקיקים מסוג HDL2 הם בעלי יכולת הגנתית גבוהה יותר על הלב וכלי הדם, ורצוי לשאוף לרמה גבוהה יותר שלהם. מחקר שנערך הראה כי לאנשים עם רמות נמוכות של HDL2 יש סיכוי גדול יותר ללקות בהתקף לב צעיר.

את הערכים הנ"ל מודדים בבדיקת דם פשוטה ורגילה בדיוק כמו בבדיקת ערכי הכולסטרול המקובלת כיום. מדענים סוברים כי לבדיקות הללו יכולת ניבוי טובה בהרבה מהבדיקות הישנות בנוגע לסיכוי עתידי להתקף לב.

הבדיקה טרם מבוצעת בארץ באופן שגרתי, ובארה"ב היא ניתנת לביצוע באמצעות ביטוחי הבריאות הפרטיים.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: