כל מה שחשוב לדעת על שומנים בדם

כמו לכל דבר בעולמנו, גם לשומני הדם יש יתרונות וחסרונות. למעשה ניתן בהחלט לומר כי לשומנים בדם יש תפקידים חיוניים מאין כמוהם ובלעדיהם לא היינו יכולים לחיות.

מצד שני, הכולסטרול קיבל את הכינוי "הרוצח השקט" וזאת לא בכדי, מכיוון שרמות גבוהות מידי של שומנים בדם בהחלט יכולות להוות סכנת חיים.

קבוצות שונות של שומנים בדם ממלאות תפקידים שונים וחשובים בקיומנו. אחד מהתפקידים החשובים ביותר של השומן הוא להוות מאגר עתיר אנרגיה לצורך ביצוע מגוון התפקודים שהגוף מבצע. כמו כן, השומנים הם מרכיב חשוב של קרומי התאים שמרכיבים אותנו ובנוסף מהווים מרכיב חשובים בהורמונים הפועלים בגופנו.

חשוב לבצע מעקב אחר ערכי השומנים בדם. בדיקת דם לפרופיל שומנים נעשית לרוב לאחר צום של 10-12 שעות.

השומנים השונים בגופנו- תפקידים ונזקיהם

ניתן לחלק בגסות את השומן בגופנו לשתי קבוצות עיקריות: הטריגליצרידים והכולסטרול.

טריגליצרידים

טריגליצרידים היא צורת אכסון השומן העיקרית בגופנו. הטריגליצרידים מורכבים מחומר בשם גליצרול אליו מחוברות 3 חומצות שומן.

רמת הטריגליצרידים בגוף היא עדות טובה לקצב חילוף החומרים. ואנשים בעלי עודף משקל נוטים להיות בעלי רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם.

הטריגליצרידים יכולים לגרום למגוון של נזקים בגוף, העיקריים שבהם הם מחלות לב ודלקות של הלבלב. טריגליצרידים נוטים להצטבר עקב בעיה גנטית או בגלל השמנת יתר.

ערכי הנורמה של טריגליצרידים בדם הם 10-190 מ"ג/ד"ל. ערכים גבוהים מהנורמה יכולים להעיד על בעיה בבלוטת התריס, שחמת כבד, מחלות כיליה, דלקת בלבלב וכמובן- תזונה עשירה בשומנים.

ערכים נמוכים מהנורמה יכולים להעיד על תזונה לא מאוזנת, בעיות ספיגה עוד יתר פעילות של בלוטת התריס.

כולסטרול

הכולסטרול שייכת לקבוצה גדולה יותר של מולקולות שומניות- חלבוניות בשם ליפופרוטאינים. כולם מורכבים ממעטפת של חלבונים ובתוכה שילוב שונה של טריגליצרידים וכולסטרול.

הכולסטרול מהווה חלק חשוב בממברנות תאי הגוף וכן מהווה בסיס להורמונים כמו סטרואידים, הורמוני מין ועוד.

LDL- הכולסטרול הרע

הכולסטרול הרע  הוא למעשה במולקולה קטנה שמכילה בתוכה הרבה מאוד כולסטרול וכמעט ואינה מכילה טריגליצרידים. המולקולה נעה בזרם הדם וכאשר היא מגיעה לאזור בו יש כלי דם פגוע, היא נוטה להצטבר בדפנות שלו.

הצטברות זו חוסמת אט אט את כלי הדם ובעקבות זאת נוצר פלאק של כולסטרול שיכול להיקרע וליצור עליו קריש דם שחוסם לחלוטין את אספקת הדם לאזור הפגוע.

ערכי הכולסטרול התקינים בדם הם 60-160 מ"ג/ד"ל כתלות במצבו הבריאותי של האדם. ערכים גבוהים מהנורמה מצביעים על סיכוי גבוה למחלות כלי דם ולב. ערכים נמוכים יכולים לנבוע מתזונה לקויה או בעיית ספיגה.

HDL- הכולסטרול הטוב

הכולסטרול הטוב הוא מולקולה המיוצרת בתאי הכבד. היא נעה בזרם הדם ו"מנקה" את כלי הדם מעודפי כולסטרול אותם היא מכניסה לתוכה ומעבירה לכבד. ערכי הנורמה הרצויים במ"ג/ד"ל הם 35 ומעלה בגברים ו-40 ומעלה בשנים.

ערכים נמוכים מהנורמה מעלים סיכון למחלות לב וכלי דם ויכולים להצביע גם על בעיה בכבד או התפתחות של סוכרת.

שליטה על רמות השומנים בדם

כפי שניתן לראות, רמות גבוהות של שומנים בדם, ולא משנה מאיזה סוג, יכולות להעלות מאוד סיכוי למחלות שונות ומסוכנות.

בכדי להפחית את הסיכון יש להקפיד על תזונה נכונה ובריאה, דלת שומן ומזונות מעובדים. חשוב לנהל מעקב אחר ערכי השומנים בדם ובמידת הצורך לפנות לדיאטנית שתרכיב תפריט מתאים.

בנוסף, פעילות ספורטיבית קבועה ומתאימה הוכחה מזמן כבעלת אפקט מועיל על שליטה על רמות שומנים בדם ואף הפחתה שלהם.

אולי יעניין אותך גם:

היפרליפידמיה – מהי? וכיצד היפרליפידמיה קשורה לרמות הכולסטרול בדם?

טיפול טבעי להורדת שומנים בדם

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: