מחלות לב

מחלות לב - כולסטרולהלב הוא אחד האיברים החשובים ביותר לתפקוד המערכות בגוף האדם. הלב הוא המקור ומעבר לזרימת דם מחומצן ולהעברת דם עם פחמן דו חמצני, כאשר הלב עובד בצורה לקויה, קיימת סכנה ממשית לחיי האדם, כמו מכונית שאינה יכולה לנסוע כראוי ללא מנוע או מנוע אשר מתפקד בצורה לקויה.

הרבה מחלות לב נגרמות עקב מחלות והפרעות ראשוניות אשר מתרחשות בו, אך קיימות גם מחלות, הפרעות ובעיות רפואיות המתרחשות באיברים אחרים, אשר להם השפעה ישירה על תפקודי הלב.

בשנים האחרונות, החלה להתפתח "הרפואה המונעת", שמטרתה בין היתר הוא לזהות גורמי סיכון הנשלטים על ידי האדם ואשר עלולים לגרום למחלות לב ולנסות באמצעות רפואה מונעת ושינוי סגנון חיים, למנוע את התפתחות מחלות הלב בטרם עת. לדוגמה, תסמונת מטבולית מתארת שילוב של מצבים מסוכנים לבריאות אשר עלולים לגרום למחלות לב ולסכרת.

גורמי סיכון למחלות לב

מכיוון שבמרבית מחלות הלב, אין גורם אחד האחראי להתפתחות המלה או המחלות, נמצאו מספר גורמי סיכון, אשר עלולים לגרום לחוד או ביחד לסיכויים מוגברים לחלות במחלת לב. חלק מגורמי הסיכון נשלטים על ידי האדם וחלק מוגדרים כגורמים שאינם נשלטים ואין לאדם יכולת למנוע אותם. גורמי הסיכון כוללים:

גורמי סיכון בלתי נשלטים: גיל (ככל שהאדם מתבגר כך עולים הסיכויים והסיכונים לחלות במחלות לב), מין (נמצא שגברים לוקים יותר במחלות לב מאשר נשים), תורשה (היסטוריה משפחתית של מחלות לב, מעמידה את האדם בקבוצת סיכון גבוה).

גורמי סיכון נשלטים: יתר לחץ דם, רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, שימוש יתר בנתרן (מלח), חוסר פעילות גופנית, השמנה, לחץ ומתח נפשי בחיי היומיום, עודף סידן בגוף, סוכרת (בעיקר סוכרת סוג 2), עישון סיגריות וצריכה מוגברת של אלכוהול.

סוגי מחלות לב

כאשר אנו מדברים על מחלות לב, אנו מדברים על מחלות לב ראשוניות אשר מקור הבעיה הראשי נמצא בלב, ומחלות לב משניות, אשר מקור הבעיה נמצא באיבר אחר או במערכת אחרת ותסמיני המחלה או ההפרעה גורמים באופן עקיף או ישיר למחלת לב.

קיימות מאות מחלות לב חלקן אקוטיות וקריטיות, חלקן מולדות וחלקן כרוניות.
להלן מספר דוגמאות למחלות שונות: מומי לב מולדים (לרוב מצריכים טיפול כירורגי או/ו תרופתי מיד לאחר הלידה או בשנים הראשונות לחיים), התקף לב, אנגינה פקטוריס, הפרעות הולכה והפרעות קצב בשריר הלב (כגון: אריתמיה, טכיקרדיה, ברדיקרדיה וכדומה),  קרדיומיופתיה, מחלות של שריר הלב (כגון: מיוקרדיטיס- דלקת שריר הלב, אנדוקרדיטיס, מחלות של המיוקרד, מחלות פריקרדיאליות, דלקת כיס הלב וכדומה), טרומבוזה של שריר הלב, מחלות מסתמים  ועוד.

כאמור, מלות לב עלולות להתרחש בשל מחלות המתרחשות באיבר או מערכת אחרת בגוף, כגון: יתר לחץ דם, רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם (לדוגמא: טרשת עורקים כלילית והיקפית,), סוכרת, מחלות בכליות ועוד.

אבחון מחלות לב

אבחון מחלת לב נעשה בעזרת התסמינים (כגון: כאב בחזה, בצוואר, בכתף, בשיניים בעיקר בצד שמאל של הגוף, קשיי נשימה, כיחלון, הזעה וכדומה), היסטוריה אישית או/ו משפחתית של מחלות לב, בדיקות דם ושתן כלליות וספציפיות לבדיקת אנזימי לב מיוחדים המתריעים בפני בעיה (כגון: טרופונין), בדיקות א.ק.ג, הדמיה באיזוטופים, אנגיוגרפיה, בדיקות אולטרא סאונד, אקו-לב, בדיקת סיבולת מאמץ  ועוד.

כמו כן, ייעשה אבחון באם מחלת הלב הינה ראשונית או משנית.

טיפול במחלות לב

הטיפול הראשוני הינו תסמיני בכדי להקל על הכאב ושאר הסימפטומים שחש האדם.
לאחר מכן, יהיה צורך לטפל ישירות בבעיה לרוב באמצעות תרופות, כגון: חוסמי תעלות סידן, ACEI, סטטנים, אספירין, חוסמי בטא  וכדומה. ולמקרים מסוימים (כגון: אוטם שריר הלב, החלפת מסתמים וכדומה) יהיה צורך בהתערבות כירורגית.

כמו כן, התנהגות מונעת והפחתת גורמי סיכון נשלטים, חשובים לשמירה ולמניעת התפתחות מחלות לב עתידיות.

חולי הלב זכאים לזכויות רפואיות וכלכליות רבות המקלות עם מצבם. להרחבה: זכויות חולי לב

תרופות להורדת כולסטרול לא מגנות מפני התקפי לב

מחקר חדש ומהפכני מצא שאין קשר בין כולסטרול גבוה למחלות לב

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: