כולסטרול ותזונה

כולסטרול, אמנם חיוני לבניית תאים חדשים בגוף, אך הוא שומני בבסיסו ושומן אינו מתמוסס בדם, מה שיכול לגרום לחסימות. הכולסטרול מתחלק לשני סוגים: הכולסטרול הרע – LDL, והכולסטרול הטוב – HDL.

רובו של הכולסטרול הוא מסוגי הכולסטרול הרע וכולסטרול "אולטרה-רע", אשר להם נטייה גבוהה יותר לשקוע בדפנות העורקים ולגרום למחלות שונות ומכאן גם שמם. לעומת זאת תפקידו של ה- HDL הוא להרחיק את הכולסטרול ממחזור הדם.

הרפואה האלטרנטיבית (נטורופתיה, הומאופתיה) מחפשת כיצד ניתן לפתור את הבעיה הרפואית שנוצרה מבלי להפר איזונים נוספים המתקיימים בגוף באופן טבעי, תוך שימוש בכח הריפוי האוטומטי של הגוף ובמאפייני מערכותיו. הגוף באופן אוטומטי בונה והורס תאים כל הזמן, לפיכך על ידי הטמעת תזונה נכונה ניתן לגרום באופן טבעי לכך שייהרס יותר כולסטרול רע מאשר שייבנה או שייבנה יותר כולסטרול טוב מאשר שייהרס.

רדיקל חופשי הוא חד חמצן וחד חמצן אינו יכול להתקיים לאורך זמן וישאף להתחבר למולקולה אחרת כדי להשלים את החוסר שנוצר לו. לא אכפת לו מאיפה יקבל את שחסר לו וכאשר ישלים אותו מתא אחר הוא יחמצן אותו ובכך יהרוס אותו. אנשים שבדמם מסתובבים רדיקלים חופשיים רבים, סובלים אם כך מהרס מוגבר של תאים. מכיוון שהכולסטרול עוזר בבניית תאים בגוף, הרי שהכבד ייצר יותר כולסטרול, מה שיגרום לעודף כולסטרול בדם.

מזונות אנטי אוקסידנטים

על מנת להוריד כולסטרול דרך תזונה, יש לדאוג להפחית את רמת הרדיקלים החופשיים בדם על ידי צריכת מזונות שהם אנטי אוקסידנטים, כלומר נוגדי חמצון, המחסלים את הרדיקלים החופשיים. הדבר יעשה על ידי נוגד חמצון שהוא מולקולה שיש לה חמצן אחד מיותר והיא תשמח לתרום אותו לרדיקל החופשי שמחפש אותה וכך תביא אותו אל מנוחתו.

מזונות שעשירים באנטי אוקסידנטים הם: קקאו,קימל, פירות גוג'י, תה ירוק, בירה מאלט, אוכמניות, שעועית, חמוציות, תפוח אדום, תפוח ירוק, עלים ירוקים, נבטים, ותבלינים כגון ג'ינג'ר וכורכום.

במקביל מומלץ להעלות את מרכיב הפחמימות המלאות והסיבים בתזונה, כי הם לוכדים את הכולסטרול לפני שיש לו הזדמנות להגיע למחזור הדם ומתפקדים כמנקים של מערכת העיכול משאריות פסולת ושומנים.

כמו כן, הם משביעים יותר ולכן מונעים השמנת יתר שלה קשר הדוק עם כולסטרול גבוה (השמנה נוצרת כתוצאה מאגירת סוכרים, שהיא הדרך של הגוף לשמור מאגרי אנרגיה וכשהוא צריך לנצל את האנרגיה הזו הסוכר מומר לשומן).

שומן רווי ובלתי רווי במזון

חומצות השומן מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות: חומצות שומן בלתי רוויות (המתחלקות לחד- בלתי רוויות ורב- בלתי רוויות) וחומצות שומן רוויות. את חומצות השומן הרוויות, הגוף שלנו לא צריך, כיוון שהן מזיקות לגופנו כי שומן רווי הוא קשה לעיכול ומפריע לגוף לנצל את השומן הבלתי רווי שאותו הגוף כן צריך.

מזונות כמו אגוזים, המכילים חומצות שומן בלתי רוויות מעלות את הכולסטרול הטוב ומורידות את הכולסטרול הרע ומומלץ לשלבם בתזונה. לעומת זאת, מומלץ להימנע ממאכלים המכילים שומנים רוויים כגון מזונות מן החי (בשר, חלב, ביצים), חטיפים, מתוקים, מטוגנים ודומיהם משום ששומן רווי הוא מקור גדול לכולסטרול. גם עישון תורם להגדלת רמות הכולסטרול בגוף והפסקתו תטיב עם הסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול.

שומן טראנס, שהוא שומן טוב שחומצן והפך לשומן "רע", נמצא בעיקר במזונות מעובדים ותעשייתיים ותורם להתפתחות טרשת עורקים ולכן אינו מומלץ במקרים של כולסטרול "רע" גבוה.

פעילות גופנית להורדת כולסטרול חיונית במצב של כולסטרול "רע" גבוה, מכיוון שהיא שורפת שומנים וסוכרים, מעלה את רמת הכולסטרול הטוב ויכולה לשפר את מצב הרוח ולהפיג מתחים, שהם גם גורם עיקרי להעלאת רמת הכולסטרול ה"רע" בגוף.

 

אולי יעניין אותך גם:

כולסטרול לא רק בבני אדם, גם בצמחים

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: