כולסטרול ואלצהיימר

כידוע, לרמות גבוהות של כולסטרול השפעות בריאותיות רחבות, כאשר הכולסטרול מהווה גורם סיכון למחלות לב, כלי דם, שבץ מוחי ועוד. בעקבות העלייה במספר האנשים הסובלים מרמה גבוהה של כולסטרול בעולם המערבי (עקב תרבות הצריכה, וצריכת יתר של מזונות עתירי שומן וכולסטרול), מתרבים המחקרים בתחומים שונים של הרפואה המוצאים קשר בין כולסטרול לבין עוד ועוד מצבים רפואיים ומחלות קשות (למשל כולסטרול ולחץ נפשי, כולסטרול ודיכאון ועוד).

אלצהיימר היא מחלה הגורמת לפגיעה או ניוון של תאי מח המייצרים אצטיל כולין ואחראיים על תפקודים קוגניטיביים שונים. המחלה מתפתחת בהדרגתיות וגורמת לירידה בתפקודים הקוגניטיביים, בראשם הזיכרון.

בהתחלה, חשים החולים או בני משפחתם וקרוביהם, ירידה בזיכרון, בתפקודי השפה ובחשיבה. ככל שהמחלה מתקדמת, כך הפגיעה נעשית בולטת יותר, מקיפה יותר ויותר תחומי חיים, ופוגעת יותר ויותר ביכולתו של החולה לתפקד באופן עצמאי, לדאוג לצרכיו הבסיסיים, לקיים יחסים חברתיים ועוד.

אלצהיימר היא מחלה חשוכת מרפא, ומלבד תרופות המשפרות את התפקוד ומעכבות את התפתחות המחלה באופן זמני, לא ניתן להתמודד עימה מעבר לניסיון להקל ולשפר את איכות חייו של החולה.

גורמים לאלצהיימר

הגורמים למחלת האלצהיימר אינם ידועים. במהלך המחלה מתים תאים במח וכך מתנתקים קשרים חיוניים בין תאים (החיבורים בין התאים הם המאפשרים תפקוד ולמידה), נפח המח יורד ונוצרים חללים ברקמת המח שמשאירים עצבים חשופים. השינויים הללו גורמים לשינוי בכל הפעילות החשמלית והכימית במח, וכל אלה יוצרים את הסימפטומים של המחלה. יחד עם זאת, לא ידוע מהו הטריגר לתחילתו של התהליך.

למרות שלא נמצא הגורם למחלה, נערכים מחקרים בקרב חולי האלצהיימר על מנת לאתר את גורמי הסיכון למחלה. גורם הסיכון המשמעותי ביותר הוא הגיל- המחלה נפוצה בעיקר בקרב קשישים, ורב החולים הם מעל גיל 65. בנוסף, לנשים יש סיכוי גבוה יותר לחלות, וכן יש היבטים גנטיים ותורשתיים למחלה. גורם סיכון מוכר נוסף הוא מצבם הרפואי של הלב וכלי הדם.

על הקשר בין כולסטרול ואלצהיימר

לאחרונה פורסם בכתב עת מוכר העוסק בדמנציה מחקר שנערך בקרב בעלי רמת כולסטרול בינונית וגבוהה במשך ארבעים שנה. במחקר נמצא כי אנשים הסובלים מרמה גבוהה של כולסטרול, ואפילו מרמה גבולית (מעל 240 מ"ג לדציליטר דם), יש סיכוי גדול יותר לחלות באלצהיימר לעת זקנה. למעשה, הסיכוי עולה ב-52-66% בהשוואה לאנשים שאינם סובלים מרמות גבוהות של כולסטרול.

למעשה, הקשר בין בריאות הלב וכלי הדם לבין הסיכוי לחלות באלצהיימר ובמחלות אחרות הפוגעות במח, היה ידוע עוד לפני פרסום המחקר הנ"ל, אך מחקר זה הראה שגם רמות בינוניות- גבוליות של כולסטרול עשוי להיות מסוכן למח, כבר בגיל צעיר יחסית.

יש לציין, שלמרות שנמצא הקשר בין כולסטרול ואלצהיימר, לא ניתן עדיין להסביר מדוע רמה גבוהה של כולסטרול מעלה את הסיכון לחלות באלצהיימר.

השלכות המחקר

הממצאים לגבי הקשר בין כולסטרול ואלצהיימר מהווים טריגר נוסף לטיפול בבעיות של רמה גבוהה ואפילו גבולית של כולסטרול, החל מגיל צעיר, וכמובן בגיל מבוגר. למרות שלא ניתן לומר שהורדת רמות הכולסטרול מהווה גורם מגן מפני אלצהיימר, ניתן בהחלט להוסיף לרשימת הסיכונים של כולסטרול את המחלה הקשה הזו.

אלצהיימר מהווה חשש גדול של קשישים, מכיוון שהיא מנוונת את התפקודים החשובים ביותר לייצור אנושי. חשש זה לעיתים קרובות גדול יותר מהחשש מפני תופעות אחרות היכולות להיגרם בעקבות כולסטרול גבוהה, והוא עשוי להיות גורם משכנע לטיפול ברמה גבוהה של כולסטרול- באמצעות תרופות, שינוי הרגלי תזונה, פעילות גופנית ומעבר לאורחות חיים בריאים יותר.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: