ויטמין D וכולסטרול

ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשומן, אשר לו תפקידים רבים וחשובים בשמירה על תפקודי תהליכים פיזיולוגים שונים בגוף האדם.ויטמין די

בין תפקידו המרובים, ויטמין D, אחראי על שמירת רמות תקינות בדם של סידן וזרחן. ויטמין D עוזר בספיגת הסידן ממערכת העיכול לתוך מחזור הדם ועוזר בהפחתת הפרשות סידן בלתי תקינות מהשתן.

ממחקרים רבים שבוצעו על ויטמין D, נמצא כי הוא מסייע בהפחתת השכיחות לפתח מחלות כרוניות וממאירות, כגון: סרטן ערמונית, סרטן השד, סוכרת, טרשת נפוצה, מחלות אוטואימוניות ועוד.

איך נוצר ויטמין D?

"שמש צדקה ומרפא בכנפיה" (מלאכי ג, כ)

ויטמין D נוצר בדרך ייחודית  מאוד, הדורשת שילוב של סביבה חיצונית (השמש) ותהליכים פנימיים המתרחשים בגופנו. באופן כללי, כל התאים בגוף האדם מכילים כולסטרול בממבראנת (מעטפת) התא. כאשר קרני שמש פוגעות בתאי העור, הכולסטרול המצוי בממבראנת התא, מתחיל לעבור שינוי מולקולארי-מבני. עקב כך, חלקיקים מהכולסטרול יוצאים ממעטפת התא ומתחילים לזרום במערכת הדם.

חלק מתאי הכולסטרול מגיעים לכבד, בכבד עוברים תאי הכולסטרול תהליכים מולקולרים-ביוכימיים נוספים, בכדי להכינם לתוצר הסופי, שהוא ויטמין D. מהכבד, תאי הכולסטרול החדשים, זורמים במערכת הדם ומגיעים לאיברים שונים וביניהן: לכליות.  בכליות, עוברים תאי הכולסטרול שינוי מולקולארי נוסף, ויוצאים מהכליות בתואר החדש: ויטמין D.

מכך נמצא, כי על מנת שיהיה ויטמין D פעיל בגוף האדם, חייב הגוף לספק כולסטרול.

אך, אין הדבר אומר, שעל האדם לצרוך כמויות אדירות של כולסטרול, בכדי לעזור לגופנו בייצור ויטמין D. הכולסטרול חשוב מאוד לגוף האדם לתהליכים פיזיולוגים רבים ומרובים וביניהן, כאמור ייצור ויטמין D, אך חשוב מאוד להבדיל בין כולסטרול רע לבין כולסטרול טוב. כמו כן, חשוב מאוד להגביל את צריכת הכולסטרול ולא, יהיה בגוף האדם מספיק ויטמין D, אך גם האדם יימצא בקבוצת סיכון גבוה לפתח מחלות כרוניות קשות והרות גורל, אשר עם השנים עלולות לגרום למוות, כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, טרשת עורקים, שבץ מוחי, התקף לב וכדומה.

מהם המקורות של ויטמין D?

בכדי שגוף האדם יוכל לעזור בייצור ויטמין D, על האדם לצרוך מזונות מסוימים, המכילים רמות גבוהות של הוויטמין. מזונות אלו כוללים: שמן כבד דגים, בביצים, מוצרי חלב, סלמון, סרדינים, צלופחים,  מקרל, הרינג ובכבד עוף.

מהם התפקידים של ויטמין D ?

לוויטמין D תפקידים רבים וחשובים בגוף האדם וכאשר אין כמויות מספקות ממנו בגוף, עלולות להתפתח מחלות והפרעות קשות, כרוניות, שחלקם בלתי הפיכות. מבין התפקידים החשובים של ויטמין D בגוף, ניתן למנות: איזון מינרלים בגוף, ספיגה וניצול של סידן וזרחן, מינרלים אלו חשובים וחיוניים לשיניים ולעצמות. הוויטמין עוזר לקרישת דם תקינה, עוזר בשמירה על רמות אינסולין תקינות בדם, מסייע לפעילות נורמאלית של השרירים, עוזר בגדילת תאים, חשוב לניצול האנרגי., מסייע בפעילות תקינה של מערכת הלב ומערכת העצבים.

כולסטרול וויטמין D

מבלי כולסטרול בגופנו, לא יוכל הגוף לייצור ויטמין D, אך גם ללא חשיפה מספקת לשמש או ללא אכילת מזונות עשירים בוויטמין D, יהיה קושי בייצור הוויטמין המיוחד. לכן, חשוב מאוד, גם לצרוך מזונות עשירים בכולסטרול טוב, כגון: ירקות, פירות דגנים וקטניות , צנוברים,  פיסטוק חלבי ואגוזי מלך, סויה, שמנים צמחיים, שקדים, שיבולת שועל, מוצרי חלב עד 5% שומן וכדומה.

חשוב ביותר גם לצרוך מזונות עשירים בוויטמין D, כפי שהוזכרו לעיל וגם להיחשף לשמש במידה, כחמש עשרה דקות ביום, (מומלץ דווקא ללא קרם הגנה, אבל רק לחמש עשרה דקות, שכן חשיפה מוגברת לשמש ללא הגנה, מגבירה את הסיכויים לחלות בסרטן העור).

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: