מניעת כולסטרול גבוה

אורח החיים המערבי שאימצנו לעצמנו בעשורים האחרונים, כמעט מבלי לשים לב, מביא עימו לצד שפע היתרונות, הגאדג'טים והנוחות גם לא מעט תופעות שליליות.

מעובדי אדמה, פועלי בניין ועובדים בעבודות פיזיות אחרות, הפכו מרבית מקומות העבודה שלנו למשרדים ממוזגים המלווים לרוב בכסא מרופד עם קרואסון בצד.

שילוב זה של חוסר פעילות גופנית יחד עם אוכל תעשייתי עשיר בשומנים וחומרים מזיקים אחרים, הביא לעלייה עצומה בתחלואה במחלות לב, כלי דם, סרטן, שבץ ועוד.

אחד הגורמים העיקריים למחלות והתקפי לב הוא רמה גבוהה של כולסטרול מסוג LDL בדם. כולסטרול זה, המכונה גם "כולסטרול רע" מגיע לגוף כתוצאה מאכילה של מוצרים המכילים שומן מן החי כמו בשר בקר, כבש, ביצים, חלב ועוד.

הגוף שלנו גם יודע לייצר כולסטרול בעצמו על ידי תהליכים מסוימים המתרחשים ברקמת הכבד תוך שימוש ברקמות שומניות אחרות.

הכולסטרול הרע נוטה לשקוע בדפנות של כלי דם, ובכך להצר את החלל שלהם- מחלה שנקראת "טרשת עורקים".

חסימה חמורה של עורקים בלב תוביל למחלה בשם "תעוקת חזה" ואילו חסימה מלאה של העורקים תביא להתקף לב, או שבץ אם מדובר בעורקים במוח.

התמודדות הגוף עם הכולסטרול

במצב תקין הגוף שלנו יודע להתמודד עם כולסטרול בצורה טובה- הוא מפנה אותו דרך הכבד לצואה. בנוסף, מולקולת כולסטרול אחרת בשם HDL, המכונה גם "כולסטרול טוב" יודעת לתקן במידת מה את נזקי ה-HDL ולנקות את דפנות כלי הדם מכולסטרול ששקע בהן.

כאשר אנחנו מעמיסים על הגוף כמויות גדולות של כולסטרול, או לחלופין, קיימת בעיה במנגנוני ההתמודדות של הגוף איתו, נוצר מצב של עלייה ברמת הכולסטרול בדם המכונה בשפה הרפואית "היפרכולסטרולמיה".

כיצד ניתן להוריד את רמות הכולסטרול בדם?

שנו את הדיאטה שלכם

היות וכמות גדולה מהכולסטרול שבגופנו מגיעה מהתזונה, אחד השינויים העיקריים שכדאי לאמץ במידה וגיליתם שיש לכם כולסטרול גבוה, הוא שינוי בתפריט היומיומי שלכם. מוצרי מזון כמו בשר בקר, מוצרי חלב עתירי שומן, ביצים, איברים פנימיים, חמאה ועוד מכילים כמות רבה של כולסטרול, ורצוי לצמצם כמה שניתן במוצרים אלו, להעדיף בשר עוף על פני בקר וכן לצרוך מוצרי חלב דלי שומן.

נמצא כי אנשים הנוהגים לאכול דיאטה "ים תיכונית", דהיינו, דיאטה עשירה בירקות, דגים ושמן זית הם בעלי סיכון נמוך יותר לפתח מחלות הקשורות ברמות כולסטרול גבוהות. גם מוצרי סויה ואגוזי מלך יכולים לעזור בהפחתת רמת הכולסטרול בדם.

ההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-300 מ"ג כולסטרול ביממה, ולכן כדי לבדוק את תווית הערכים התזונתיים לפני שמכניסים מוצר חדש לעגלת הסופר שלכם, ולראות כמה כולסטרול הוא מכיל.

פעילות גופנית מובילה לצמצום הכולסטרול

כמות האנרגיה שמרבית האנשים מכניסים לגופם במהלך יממה גבוהה לאין שיעור מכמות האנרגיה שהם מוצאים. קלוריות ושומנים "נשרפים" כל הזמן אך כדי להאיץ את התהליך הנ"ל מומלץ מאוד לאמץ לכם פעילות גופנית שאהובה עליכם ולדבוק בה.

מחקרים מראים כי כל פעילות גופנית, גם מתונה כמו הליכה, יכולה לסייע בהורדת רמות הכולסטרול הרע ובמקביל להעלות את רמות הכולסטרול הטוב. חשוב להיוועץ ברופא ולהתאים את הפעילות הגופנית לגילכם ומצבכם הבריאותי, אך חשוב לא פחות הוא להתמיד בה.

תרדו מידה במכנסיים, זה טוב לא רק לגזרה

שילוב של דיאטה נכונה ופעילות גופנית יכניס אתכם למסלול הנכון לירידה במשקל. מחקרים רבים הוכיחו כי לירידה במשקל יש השפעה על הורדת רמת הכולסטרול בדם, ובנוסף ירידה של 5% ממשקלכם יכולה להפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב בעתיד.

ואם כל זה לא עזר?

ישנם מצבים בהם הנטייה של אנשים לרמות גבוהות של כולסטרול בדם היא נטייה גנטית. במצבים אלו, שינוי בתזונה, ירידה במשקל וביצוע של פעילות גופנית יכולים אמנם לעשות שינוי, אך לרוב הוא איננו מספיק.

במצבים כאלה נהוג לרשום תרופות להורדת כולסטרול. תרופות אלה מתערבות במנגנוני היצירה של הכולסטרול בכבד ובתהליכי הספיגה החוזרת שלו במעי, ובכך עוזרות להפחית את רמותיו בדם.

התרופות הנפוצות ביותר הן תרופות מקבוצת הסטטינים כמו: סימבסטטין, אטרובסטטין (ליפיטור) ועוד. ישנן תרופות אחרות כמו פיבראטים וחומצה ניקוטינית.

אולי יעניין אותך גם:

האם בירה שחורה מומלצת לסובלים מכולסטרול גבוה?

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: