פיבראטים – תרופה להורדת שומנים בדם

מחלות לב הם הגורם מספר 2 לתמותה בקרב האוכלוסייה הכללית.פיבראטים - כולסטרול

כיום ידוע על מאות סוגים של מחלות לב שונות, בין הנפוצות, השכיחות והמסוכנות ביותר,  ניתן למצוא את אוטם שריר הלב הידוע בשמו התקף לב.

הגורמים למחלות לב בכלל ולהתקף לב בפרט הינם רבים ומשתנים בגילאים שונים, אך אחד הגורמים השכיחים ביותר הוא עקב מחלת טרשת עורקים.

טרשת עורקים הינה מחלה כרונית אשר מתפתחת לאיטה עם חלוף השנים. המחלה מתפתחת לרוב על ידי הצטברות של כולסטרול, שומנים, פסולת תאים ועוד בדפנות כלי הדם, ועקב כך יוצרת רובד פלאק טרשתי אשר גדל עם הזמן וגורם לשיבוש זרימת הדם עקב חסימה חלקית תחילה וכעבור זמן מה חסימה מלאה של מעבר דם תקין מהלב לגוף ומהגוף ללב.

כאשר דם אינו מגיע ללב, נוצר מצב רפואי מסוכן של התקף לב, העלול להוביל לסיבוכים רפואיים קשים ואף מוות.

ניתן למנוע את התפתחות טרשת העורקים באמצעות הפחתה והימנעות ממאכלים עתירי שומן וכולסטרול, פעילות גופנית קבועה, נטילת תרופות במרשם רופא וגם באמצעות פיבראטים.

מהם פיבראטים?

פיבראטים הם נגזרות של חומצה פיברית, והם בין היתר שייכות לתרופות ממשפחת: Bezafibrate (בזאפיבראט) ו-Ciprafibrate (ליפנור).

הפיבראטים עוזרים בהפעלת מערכות בקרה וגנים שונים אשר מסייעים בייצור ובפירוק שומנים בגוף.

נמצא כי הפיבראטים עוזרים בהפחתה משמעותית של שומנים בדם- טריגליצרידים. כמו כן הם מסייעים בהעלאת הכולסטרול הטוב  HDL ובהפחתה של הכולסטרול רע, LDL.

אדם אשר נמצא בסכנה לפתח מחלות לב, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, סוכרת ועוד, לרוב יסבול מערכי שומנים וכולסטרול גבוהים מהרגיל בדם.

הערכים הרצויים של שומנים וכולסטרול בדם כוללים:

  • כולסטרול כללי (Cholesterol Total) פחות מ-200 מיליגרם לדציליטר.
  • כולסטרול "טוב" (HDL High Density Lipoprotein, ליפופרוטאין בעל צפיפות גבוהה) גברים – 29-62 מיליגרם לדציליטר, נשים – 34-82 מיליגרם לדציליטר.
  • כולסטרול "רע" (LDL Density Lipoprotein Low, ליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה) 60-160 מיליגרם לדציליטר.
  • שומנים בדם- טריגליצרידים (Triglycerides) 10-190 מיליגרם לדציליטר.

בכדי להפחית את רמות הכולסטרול והשומנים בדם, יש צורך לשלב תזונה דלת שומנים וכולסטרול, לעסוק בפעילות גופנית באופן קבוע בשילוב עם תרופות שונות, כגון: פיבראטים.

שנים רבות, תפקיד הפיראטים לא היה מובן במלואו, אך בשנים האחרונות נמצא, שהפיבראטים מסייעים באופן חד משמעי להורדת רמות שומנים בדם והעלאת הכולסטרול הטוב (HDL) בכ-20%.

הפיבראטים בעיקר מיועדים לטיפול באנשים הסובלים מרמות גבוהות של שומנים בדם ורמות נמוכות של כולסטרול בדם. ניתן להשתמש בהם בשילוב עם תרופות להורדת כולסטרול אחרות. יש צורך במעקב רפואי צמוד במשך כל זמן הטיפול.

השימוש בפיבראטים אינו מתאים לכל אדם ובעיקר אסור לשימוש לנשים בהריון, נשים מניקות, אנשים הסובלים ממחלות כליות, כגון: אי תפקוד כליות, לאנשים הסובלים ממחלות ובעיות בתפקודי כבד ועוד.

לכן לפני תחילת השימוש בתרופות מסוג זה, חובה לפרט בפני הרופא המטפל את ההיסטוריה האישית הרפואית, מצב רפואי עדכני, שימוש בתרופות נוספות (כגון: סטטינים) וכדומה.

תרופות מסוג פיבראטים הנפוצות בישראל כוללות: סיפרופיבראט (ליפנור) ובזפיבראט (נורליפ, בזהליפ), לופיד, פנופיבראט, גמפיברוזיל, וקלופיבראט.

המינונים משתנים מאדם לאדם, אך לרוב בזפיבראט ניתן פעמיים ביום כ- 200 מ"ג. והמינון של ליפנור הינו 100 מ"ג פעם ביום.

מהם תופעות הלוואי והסיכונים בשימוש בפיבראטים?

מרבית תופעות הלוואי יחלפו לאחר מספר שבועות, אך ישנם מספר תופעות לוואי אשר עלולות לגרום לסיבוכים ובאם האדם סובל מהם חייב לדווח לרופא המטפל בכדי למצוא תרופה חלופית.

תופעות הלוואי השכיחות כוללות: כאבי שרירים, הגברת פעילות של נוגדי קרישה בדם, ייצור מוגבר של אבנים במרה, הפרעות בתפקודי כבד, הפרעות המערכת העיכול, כגון: בחילות, שלשולים וכדומה.

מידע נוסף על תרופות להורדת כולסטרול ניתן למצוא במאמר סקירת תרופות להורדת כולסטרול

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: