אלצהיימר וכולסטרול

אלצהיימראלצהיימר היא מחלה נפוצה בגיל המבוגר, הכוללת ירידה קוגניטיבית, אובדן זיכרון, ובסופו של דבר גם מוות. זו המחלה המובילה בשכיחותה בעולם כסיבה להתפתחות של דמנציה. הטיפול במחלה זו מוגבל ביותר, וגם ההבנה של התהליכים הגורמים להתפתחות המחלה. השינוי הפתולוגי הידוע ביותר הוא הצטברותם של משקעים חלבונים בלתי תקינים ברקמת המוח, הנוצרים מהחלבון ביטא-עמילואיד.

מחקרים רבים מנסים לבחון קשרים אפידמיולוגים – סטטיסטים בין הופעה של מחלת אלצהיימר לבין גורמי סיכון שונים באוכלוסייה, בתקווה להבין יותר טוב את המנגנונים הפתולוגיים שעומדים בבסיס המחלה.

ייתכן שהבנה מעמיקה יותר של גורמי הסיכון והקשר שלהם לאלצהיימר יובילו, לאחר מחקר מאומץ ומקיף, לפיתוח של אפשרויות טיפוליות חדשניות ומועילות.

הקשר בין מחלת אלצהיימר לבין רמות כולסטרול בדם

כולסטרול הוא מרכיב חיוני בממברנות של תאים הנמצאות ביצורים חיים רבים, ובכלל זה בני אדם.

כולסטרול משפיע על צמיגותה של הממברנה התאית, וכך קשור בעקיפין לתהליכים תאיים רבים המתרחשים באמצעות חלבונים המצויים על הממברנה. רמות כולסטרול גבוהות בדם ידועות כקשורות להתפתחות של מחלות מטבוליות שונות, מחלות כלי דם ומחלות לב.

כיום, קיימות מספר תרופות יעילות המפחיתות את רמות הכולסטרול בגוף ובדם. תרופות אלו מכונות "סטטינים", ופלח ניכר מהאוכלוסייה נוטל אותן מדי יום.

כולסטרול הוא מרכיב נפוץ ביותר גם במוח. מעריכים שכרבע מהכולסטרול בגוף נמצא במוח. לכן, סביר שלכולסטרול תפקיד מהותי גם בפעילות תקינה ובלתי תקינה של מערכת העצבים המרכזית.

מחקרים שבוצעו בעשור האחרון הראו שכולסטרול משחק תפקיד בעל משמעות בהתפתחות מחלת אלצהיימר.

מחקרים מוקדמים שנערכו הראו שכולסטרול משפיע על התהליכים הביולוגים שבהם מצטבר החלבון ביטא-עמילואיד במוח במחלת אלצהיימר.

החיתוך הלא תקין של החלבון שהופך לביטא עמילואיד (חלבון זה נקרא APP), מושפע מרמות הכולסטרול. קשר הוכח בתרביות תאים במעבדה וגם בניסויים בבעלי חיים.

חשוב מכך, כמה מחקרים הראו שרמות כולסטרול גבוהות בדם (היפרכולסטרמיה) מהוות גורם סיכון לחלות באלצהיימר. ניתן להסיק מכך שהמטבוליזם של כולסטרול במוח קשור, באופן שטרם הוברר לגמרי, להתפתחות של אלצהיימר.

מחקרים גנטיים שנערכו בחנו את הקשר בין גנים שונים שנסקרו באוכלוסיה, והסיכון להתפתחות של אלצהיימר.

אחד הקשרים החזקים והידועים נמצא בין סוג מסויים של החלבון APOE, הקשור להעברה ומטבוליזם של כוסלטרול בגוף, לבין מחלת אלצהיימר. אלל מסויים של חלבון זה (ורייאנט הנמצא באוכלוסייה) מגביר את הסיכון לחלות באלצהיימר.

גנים אחרים שנמצאו כמעלים את הסיכון לחלות במחלה ידועים גם כבעלי פעילות ביולוגית הקשורה לכולסטרול – כמו A2M, LRP1 ועוד.

האם טיפול בכולסטרול גבוה יכול להפחית את שיעורי מחלת אלצהיימר?

עד כה, מחקרים שבחנו את הקשר בין טיפול בתרופות מקבוצת ה"סטטינים"  לבין אלצהיימר לא הראו תוצאות חד משמעיות.

ככל הנראה, קיים הבדל בין חילוף החומרים של כולסטרול בגוף ובמוח, ולכן ההשפעה של בסטטינים על רמות הכולסטרול בדם איננה זהה להשפעתם על רמות הכולסטרול במערכת העצבים.

עם זאת, ייתכן שהקשר ההולך ומתגלה בין כולסטרול לבין מחלת אצלהיימר והשפעות על המוח יוביל לתגליות חדשות ופיתוח של תרופות לטיפול במחלה זו.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: