צריכת ביצים וכולסטרול – כמה מומלץ?

Sunnyאחד הנושאים הקונטרוברסליים ביותר בתחום התזונה הוא הקשר שבין צריכת כולסטרול במזון לבין ריכוז הכולסטרול בדם. במשך שנים רבות ההמלצה החד משמעית הייתה להימנע מצריכה העולה על 300 מיליגרם כולסטרול ליום על מנת שלא לגרום לעלייה של רמות הכולסטרול בדם.

יתרה מכך, עבור אנשים הנמצאים בסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם, ההמלצות מחמירות יותר ומציבות 200 מיליגרם בתור הרף העליון.

מאחר ובביצה ניתן למצוא בין 220-300 מיליגרם כולסטרול, הרי שמטבע הדברים ניתן להבין כי מומלץ להמעיט במידת האפשר בצריכת ביצים. עם זאת, המידע המפורסם חדשות לבקרים בנושא זה אינו אחיד ולפיכך אין זה פלא שהבלבול בקרב הציבור הרחב רב ביותר. במאמר שלפניכם נתייחס בעיקר להנחיות התזונתיות הפדרליות העדכניות ביותר שפורסמו בארצות הברית בחודש ינואר, 2016.

המחלוקת סביב ההנחיות התזונתיות הפדרליות בארצות הברית

וועדת המומחים שהגישה את ההמלצות שלה למשרד הבריאות ומשרד החקלאות האמריקאי על פיהן נכתבו ההנחיות החדשות טענה כי אין סיבה להמשיך להגביל את הציבור האמריקאי בצריכת הכולסטרול שכן הכולסטרול הנצרך במזון לא משפיע על רמות הכולסטרול בדם.

את ההמלצות שלה ביססה הוועדה על מספר מחקרים שנערכו בתחום, אך זמן קצר לאחר פרסום ההמלצות הוגשה תביעה של מומחי בריאות לפיה המחקרים עליהם ביססו חברי הוועדה את ההמלצות שלהם, הלכה למעשה סותרים את ההמלצות. מעבר לכך, נטען כי למספר חברים בוועדה היו אינטרסים ברורים לבטל את ההגבלה על צריכת הכולסטרול על רקע קשרים עם מועצת הביצים האמריקאית.

מה הן ההמלצות העדכניות ביותר?

בסופו של דבר בחודש ינואר, קרוב לשנה לאחר שהוגשו ההמלצות של וועדת המומחים לממשל האמריקאי, פורסמו הנחיות התזונה הפדרליות החדשות. ראשית יש לציין שההנחיות החדשות דוחות מכל וכול את המסקנה של וועדת המומחים לפיה כולסטרול הוא רכיב תזונה שלא צריך לעורר דאגה. ההמלצות דוגלות בכך שהכולסטרול הנצרך במזון הוא גורם תזונתי שיש לקחת אותו בחשבון כאשר בונים תפריט בריא ושיש להמעיט במידת האפשר בצריכה של כולסטרול. עם זאת, בו זמנית ההמלצות החדשות מבטלות את ההגבלה היומית הנוגעת לצריכת כולסטרול.

כיצד ניתן ליישב את הסתירה שבין היעדר הגבלה לבין המלצה להפחתת הצריכה במידת האפשר? ובכן, לפי ההנחיות החדשות באופן כללי המזונות שניתן למצוא בהם שיעור גבוה של כולסטרול כמו מוצרי חלב עתירי שומן או מוצרי בשר שמנים, עשירים בנוסף גם בשומן רווי. מאחר וההנחיות החדשות ממליצות להגביל את צריכת השומן הרווי, הרי שמי שיישמע להנחיות, יפחית את צריכת הכולסטרול באופן אוטומטי ולכן אין כל טעם להתייחס לכולסטרול באופן נפרד. מעבר לכך, נכתב שהדוגמאות לתפריטים המפורטות בהנחיות, מכילות פחות מ- 300 מיליגרם כולסטרול ליום.

היכן נמצאת האמת?

הבלבול השורר בקרב הציבור הרחב מובן וברור. מצד אחד ישנו חשד לניגוד אינטרסים ואכן בבחינה מעמיקה של הדברים נראה כי המלצות הוועדה המייעצת לפיהן נכתבו ההנחיות ובעקבותיהן בוטלה ההגבלה על צריכת כולסטרול, לא הסתמכו על מידע אמין ורלוונטי. מצד שני, ההנחיות החדשות בכל זאת ביטלו את ההגבלה על צריכת כולסטרול אך באותה הנשימה המליצו להמעיט ככל האפשר בצריכתו. ההנחיות החדשות יוצרות למעשה עמימות מכוונת ולאור החשדות שהועלו בקשר ליד המכוונת שעומדת מאחורי הדברים, אין בכך כל דבר מפתיע. שווה להמשיך ולהתעדכן.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: