תביעה כנגד ביטול ההגבלה על צריכת כולסטרול

14130140_xxlבכל כלי התקשורת בארץ ובעולם התעוררו הדים רבים בעקבות ביטול ההגבלה על צריכת כולסטרול, אך תביעה שהוגשה לאחרונה בארצות הברית טוענת שמדובר במהלך שלא מבוסס על ממצאים מדעיים וכי מי שעומדת מאחורי המהלך המרעיש היא לא אחרת מתעשיית הביצים.

אז האם ניתן לצרוך מזון עשיר בכולסטרול בדגש על ביצים ללא כל חשש או שמא מדובר בצעד ציני שמטרתו להגדיל את המכירות של תאגידי הענק? כל התשובות במאמר שלפניכם.

אודות התביעה

בחודש ינואר (2016), הגישה ה- PCRM (ועידת רופאים למען רפואה אחראית) תביעה נגד משרד הבריאות ומשרד החקלאות של ארצות הברית לפיה תעשיית הביצים בארצות הברית הצליחה לחבור לממשל ולהשתלט על הספרות המדעית. בעקבות כך הצליחה תעשיית הביצים לפי כתב התביעה, לשנות את ההנחיות להגבלת צריכת כולסטרול, כך שבהנחיות התזונה הפדרליות החדשות של ארצות הברית ההגבלות מתירניות יותר בצורה משמעותית. התביעה נסמכת בין היתר על מסמכים חדשים שנחשפו לאחרונה הודות לחוק חופש המידע.

הנחיות התזונה הפדרליות בארצות הברית מעצבות את דעת הקהל ואת התפישות של הציבור ושל אנשי מקצועות הבריאות והרפואה ביחס לתזונה בריאה. ההנחיות נכתבות בהתבסס על המידע העדכני ביותר על ידי ועדת מומחים מתחום הבריאות. כאשר היה צריך לכתוב את ההנחיות העדכניות, בחרו שר הבריאות ושר החקלאות חמישה עשר מומחים לכתיבת הטיוטה של הדו"ח, אך לפי התביעה, נראה כי לפחות לשלושה מומחים מתוך ה- 15 היו ניגודי עניינים שקשורים בצורה כזו או אחרת לתעשיית הביצים.

כך למשל המועמדות של אחד מהמומחים שישבו בוועדה הוצעה על ידי מועצת הביצים האמריקאית ואילו שני מומחים נוספים עבדו במכון מחקר שקיבל מענק על סך למעלה ממאה אלף דולרים ממועצת הביצים האמריקאית בשנת 2012. מטרת המענק הייתה לחקור האם הראיות המדעיות העכשוויות אכן תומכות בהנחיות הנוכחיות להגבלת הכולסטרול בתזונה ל- 300 מיליגרם ליום לכל היותר.

ניגוד עניינים חמור

אחת מהחוקרות שישבה בוועדה, פרסמה בשנת 2013 מאמר סקירה בכתב העת היוקרתי Current Nutrition Reports, כאשר לפי מסקנות המאמר, ההשפעה השלילית שמקורה בכולסטרול שאנו צורכים במזון קטנה יחסית ואף מוגבלת לקבוצות מסוימות בלבד באוכלוסייה. בקריאה ביקורתית של המאמר ניתן לגלות כי המאמר התבסס על שניים עשר מחקרים סך הכול כאשר שמונה מהם מומנו על ידי מועצת הביצים האמריקאית.

מעבר לכך, שניים מהמחקרים עליהם התבסס המאמר מומנו על ידי תעשיית הביצים הבריטית ותעשיית הביצים האוסטרלית ואילו אחד מהמחקרים מומן על ידי תעשיית פירות הים. מעבר לכך, טוענים ה- PCRM, שמאמר הסקירה עוצב כך שההשפעות השליליות של צריכת הכולסטרול יוסתרו, במכוון או שלא במכוון.

מה הם האינטרסים של תעשיית הביצים?

בכל ביצה ניתן למצוא בין 220 מיליגרם ל- 300 מיליגרם כולסטרול, כאשר במשך עשרות שנים ההנחיות המליצו שלא לצרוך יותר מ- 300 מיליגרם כולסטרול ליום מהמזון. כשמדובר באנשים הנמצאים בסיכון למחלות קרדיווסקולריות, ההנחיות מגבילות אף יותר ועומדות על רף עליון של 200 מיליגרם ליום בלבד. מטבע הדברים ההנחיות למעשה מגבילות את צריכת הביצים והחשש הוא שעובדה זו הובילה להתערבות של תעשיית הביצים בקבלת ההחלטות בוועדה הנוכחית.

הוועדה המייעצת להנחיות התזונה הגישה את ההמלצות שלה למשרד הבריאות ולמשרד החקלאות בחודש פברואר, 2015 ובדו"ח נכתב כי כולסטרול הוא לא רכיב תזונתי שצריכה עודפת שלו מעוררת דאגה. בנוסף לכך נכתב בדו"ח כי אין קשר בין כמות הכולסטרול הנצרך במזון לבין ריכוז הכולסטרול בדם. בעקבות זאת החליטה הוועדה להמליץ לבטל את ההגבלה הקיימת על צריכת כולסטרול.

חשיבות הקריאה הביקורתית

חשוב מאוד לציין שדו"ח הוועדה המייעצת היה יסודי מאוד בכלליות. אורכו מעל חמש מאות עמודים וניתן למצוא בו ניתוח מקיף ביותר של הספרות המדעית העכשווית ביותר. עם זאת, ההתייחסות של הדו"ח להשפעות של הכולסטרול הנצרך מהמזון הייתה דלה באופן מעורר חשד. למעשה לא נערכה שום סקירת ספרות בנושא הכולסטרול הנצרך במזון וסך הכול סיכמה הוועדה את הנושא בשלושה משפטים שנימקו את ההחלטה להמליץ על ביטול ההגבלה.

ברשימה הביבליוגרפית של הדו"ח, ניתן למצוא את שני המקורות העיקריים עליהם הסתמכה הוועדה, אך כאשר בוחנים את המקורות לעומק, מתברר כי אף לא אחד מהם תומך במסקנות של חברי הוועדה המייעצת. כך לדוגמה המקור הראשון הוא דו"ח שנכתב על ידי חוקרים מאיגוד הלב האמריקאי והקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה (קווים מנחים בניהול אורח חיים להפחתת סיכון למחלות לב) בשנת 2013.

בדו"ח עצמו כתוב כי האנליזה שלו מוגבלת על רקע מחסור במשאבים ובזמן למטא אנליזות ולסקירות שיטתיות שפורסמו בין 1998-2009, כאשר בתקופה הזו לא פורסמו עבודות הנוגעות לכולסטרול. לאור זאת הן הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה והן איגוד הלב האמריקאי לא סיפקו כל המלצה הקשורה לכולסטרול. למעשה בחודש אוקטובר, 2015, שלח איגוד הלב האמריקאי מכתב חריף במיוחד לשר הבריאות ולשר החקלאות שבו מחה על כך שההמלצות של הוועדה הקשורות לכולסטרול לא משקפות את הדו"ח שצוטט ולא משקפות את העמדות של הארגון.

יתרה מכך, הארגון דיווח כי חמישה מחקרים מטא אנליטיים שארבעה מהם פורסמו לפני 1998 ואחד מהם אחרי 2009 ומסיבה זו לא נכללו באנליזה עליה התבססה הוועדה המייעצת, מצאו כי ישנו קשר מובהק בין כמות הכולסטרול הנצרך במזון לבין ריכוז הכולסטרול בדם. הארגון התריע כי אם לא ימשיכו להנחות את הציבור להגביל את כמות הכולסטרול הנצרך במזון, ההנחיות החדשות יעודדו בחירות תזונתיות שיש בהן כדי לסכן אמריקאים רבים. בסופו של דבר בוטלה ההגבלה על צריכת כולסטרול, אך לפי ההנחיות החדשות יש להמעיט ככל הניתן בצריכתו.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: