מכון שיקום להחלמה לאחר התקף לב

התקף לב הינו ללא ספק אירוע משנה חיים. אבל למרות הטלטלה שעובר כל מי שחווה התקף לב, קיימים פתרונות טיפול טוביםמכון שיקום לאחר התקף לב שמאפשרים חזרה נאותה לחיים מלאים ככל שניתן. החזרה המיטבית לחיים מלאים תלויה באיכות השיקום לאחר ההתקף. כלומר, תפקידו של מכון השיקום לאחר אירוע לב חשובה לא פחות מאשר ניהול משטר דיאטה קפדני או שימוש בתרופות לשיפור תפקודי הלב ואיזון לחץ הדם.

מהו תפקידו הראשוני של מכון שיקום לאחר התקף לב?

במכוני השיקום פועל לרווחת המשתקמים צוות רפואי הכולל רופאים, אחיות, פיזיותרפיסטים, מאמנים בעלי הכשרה פרא רפואית ועוד. כל אלה בעצם נועדו להעניק למשתקמים את מטרת העל החשובה כל כך – מניעת ההישנות של התקף לב. אנשים שעברו התקף לב מצויים בסיכון להתקף נוסף שעלול להיות חמור יותר ובעל השלכות בריאותיות עוד יותר קשות. לכן, מטרת השיקום היא בראש ובראשונה להבטיח עד כמה שאפשר מניעה של אירוע לב משני או נוסף, סמוך להתקף הראשון.

ומהי המטרה המשנית של מכון שיקום עבור המחלימים מהתקף לב?

מטרה משנית חשובה ביותר של מכון שיקום לאחר אירוע לב היא להעניק למטופלים את התנאים המיטביים לחזרה מדורגת לכושר. החזרה לכושר בהחלט תומכת במטרה של מניעת תחלואה נוספת, אך היא גם חיונית מבחינות נוספות. שיפור הכושר חיוני לאיכות החיים, לחיזוק ושיפור מערכת הנשימה, כלי הדם, זרימת הדם וכן תפקוד פונקציונלי טוב יותר.

איך מתחיל השיקום במכון?

תחילת השיקום בשלב שבו התבשרתם על מועד השחרור הצפוי מבית החולים. זהו הרגע שבו כבר לא קיימת סכנת חיים וצריך להתחיל לחשוב על חזרה לשגרה. השיקום מתחיל קודם כל באיסוף מידע על החולה ועל מצבו הכללי. בין היתר, במכון שיקום יבקשו לדעת מהי ההרגשה הכללית, אילו תרופות נדרשות, איך שונה המצב התפקודי הנוכחי לעומת המצב התפקודי שלפני ההתקף. לעיתים יבקשו לדעת גם מהי המוטיבציה של המשתקם לחזור לשגרה, איך משפיע המצב הנפשי. בחלק ממכוני השיקום עומדת לרשות המשתקם גם עובדת סוציאלית שמסייעת במימוש זכויות מול הביטוח הלאומי וגורמים נוספים.

שיקום במכון: היבטים פיזיולוגיים ונפשיים

שיקום במכון לאחר אירוע לב הינו בעל מאפיינים כלליים אך גם בעל מאפיינים אינדיבידואליים. מובאים בחשבון מאפיינים כגון מין המטופל, גיל, מצב בריאות כללית. לשיקום עשויים להיות צדדים חינוכיים, תזונתיים ואחרים. יחד עם זאת, קיים דגש על תרגול גופני.
תרגול גופני עבור חולי לב שם דגש על פעילות אירובית. אך לא פחות חשוב מזה זו התמיכה הרגשית. דאגה ואף חרדה לאחר אירוע לב עשויים לחזור במשנה תוקף בהתקרב מועד השחרור מבית החולים. חלק מהחולים סובלים גם מתחלואה משנית, מה שמקשה עוד יותר את ההסתגלות מחדש לחיים.

לכל משתתף נהוג לבנות תוכנית אימון אישית, שכוללת תרגילי חימום והפעלה מדורגת של מערכת הלב ריאות. הצוות מנטר את תפקוד הלב וקצב הלב, על מנת למנוע פעילות מאומצת מדי מצד אחד וכדי לאפשר שיפור מדורג מצד שני. השאיפה היא לאפשר למשתקם להיות מסוגל לבצע פעילות מאומצת לכל הפחות ברמה שלפני האשפוז והתקף הלב.

בשיקום, מקובל להיפגש עם דיאטנית ולעיתים עם תרפיסט לצורך ניהול המצב הרגשי. תזונה נכונה ביחד עם תמיכה רגשית ושיחות לשיפור מצב הרוח תומכים במוטיבציה וחיוניים לבריאות טובה יותר. חלק מחולי הלב מרגישים מפוחדים, מתוסכלים, זועמים. הטיפול נועד לסייע בהכלת כעסים וגיוס משאבים פנימיים לטובת הבריאות הכללית. השיקום יכול לסייע מאוד למשתקמים ששואפים לנהל חיים מלאים, לחזור לפעילות של עבודה, התנדבות, משפחה וזוגיות.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.nhs.uk/conditions/heart-attack/recovery/
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/practical-support/cardiac-rehabilitation

אולי יעניין אותך גם:

טרשת עורקים וכולסטרול

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: