בדיקות דם

באמצעות בדיקת דם פשוטה, כיום ניתן לגלות מחלות אקוטיות, כרוניות, גנטיות ועוד מחלות רבות או ערכי דם העלולים להיחשב כגורמי סיכון לפתח מחלות שונות.בדיקות דם - כולסטרול

רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, נחשבות כגורם סיכון גבוה ומסוכן לפתח מחלות כגון: טרשת עורקים, עודף שומן, יתר לחץ דם, שבץ, כבד שומני, סרטן ערמונית, מחלות לב, סוכרת ועוד.

כמו כן, באמצעות פענוח בדיקת כולסטרול פשוטה, ניתן לראות האם האדם סובל מרמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם בשל תורשה והיסטוריה משפחתית או בשל תזונה לקויה עתירת שומנים וכולסטרול, חוסר פעילות גופנית, גיל וכדומה.

בדיקות הדם המומלצת בכדי לאבחן רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם ובכדי לאבחן באם האדם נמצא בקבוצת סיכון לפתח מחלות לב, טרשת עורקים וכדומה, כוללות:

  • השומנים (נקראים גם טריגליצרידים): השומנים הינם חלק בלתי נפרד מאבות המזון והם חשובים וחיוניים ביותר לתפקוד פיזיולוגי, נורמאלי ומלא של גוף האדם. גוף האדם זקוק לשומנים בכדי ליצור אנרגיה זמינה למערכות, איברי ותאי הגוף ובעיקר בכדי ליצור אנרגיה זמינה לתפקודי המוח.
    למרות שהגוף אינו יכול להתקיים באופן נורמאלי ללא שומנים, יש צורך להיזהר ולאכול באופן מאוזן בהתאם למשקל גוף וגיל מאכלים המכילים שומנים. בנוסף, מומלץ להימנע מאכילת מאכלים המכילים שומנים רווים, כגון: מאכלים מטוגנים, גבינות שמנות, חטיפים, סוכרים וכדומה.
    ערכים תקינים ומומלצים של שומנים בדם עומדים על: 10-190 מיליגרם לדציליטר. כאשר נמצא כי האדם סובל מערכים גבוהים של שומנים מהנורמה, הדבר עלול להעיד על עודף משקל, תזונה עשירה בשומנים, הפרעות בבלוטת התריס, הפרעות בתפודי כבד ובעיקר על שחמת הכבד (צירוזיס), על מחלות בכליות ועל דלקת הלבלב. כאשר נמצא בבדיקות דם, כי האדם סובל מערכים נמוכים של שומנים בדם, הדבר עלול להעיד על תזונה דלת שומנים, הפרעות בספיגת המזון במערכת העיכול ועל הפרעות בבלוטת התריס- פעילות יתר.
  • כולסטרול כללי (Cholesterol Total): גופנו זקוק לכולסטרול בכדי שיכול לתפקד באופן נורמאלי. הכולסטרול מסייע באופן כללי, ליצירת הורמונים רבים וחשובים לתהליכי הגוף, חומצות מרה וויטמין D. הכולסטרול הכללי בגוף האדם צריך להיות בסיבות ה- 200 מיליגרם לדציליטר.
    כאשר נמצא בבדיקות דם ערכים גבוהים, הדבר עלול להעיד על סיכון לפתח מחלות לב, טרשת עורקים או על הפרעות בפעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם). כאשר נמצא בבדיקות דם ערכים נמוכים, הדבר עלול להעיד על הפרעות של תפקוד יתר של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם), זיהום בדם, מחלות כבד, חוסר בוויטמין 12B, ספיגה לקויה של מזון, תזונה לקויה.
  • כולסטרול "טוב" (HDL): סוג זה של כולסטרול מסייע לגוף בפירוק שומנים ועוזר לגוף להיפטר משומנים עודפים. הערכים התקינים עומדים על: גברים – 29-62 מיליגרם לדציליטר ולנשים – 34-82 מיליגרם לדציליטר. כאשר נמצא בבדיקות דם, רמות גבוהות של HDL, לרוב לא נמצא שום נזק או בעיה רפואית. אך כאשר נמצא ה-HDL ברמות נמוכות, הדבר עלול להעיד על סיכון לפתח מחלות לב, טרשת עורקים או סוכרת.
  • כולסטרול "רע" (LDL): תורם בנשיאת הכולסטרול לרקמות ומערכות שונות בגוף האדם. הערכים המומלצים עומדים על : 60-160 מיליגרם לדציליטר. כאשר ה-LDL נמצא ברמות גבוהות מהרצוי, הדבר עלול להצביע על סיכון גבוה ומסוכן לפתח מחלות לב, טרשת עורקים, סוכרת ועוד. כאשר ה-LDL נמצא ברמות נמוכות מהרצוי, הדבר עלול להעיד על תזונה לקויה או על הפרעות ספיגת מזון במערכת העיכול.
  • ליפופרוטאינים בעלי צפיפות נמוכה במיוחד (VLDL – very low density lipoproteins), סוג זה של כולסטרול, גם כן מסייע באכסון שומנים בדם ומסייע בנשיאת כולסטרול לרקמות. הערכים המומלצים עומדים על:  4-60 מיליגרם לדציליטר. כאשר נמצא ברמות גבוהות, הדבר עלול להעיד על סיכון גבוה לפתח מחלות לב וטרשת עורקים. רמות נמוכות עלולות להצביע על תת תזונה.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: