רשלנות רפואית באבחון כולסטרול גבוה

רשלנות רפואית באבחון כולסטרול גבוהלמרות שלכולסטרול יש מוניטין לא חיובי במיוחד, הרי שללא כולסטרול לא ייתכנו חיים, שכן אחד התפקידים החשובים ביותר של הכולסטרול הוא לשמור על נוזליות הממברנות של תאי הגוף, בטווח רחב של טמפרטורות.

כמו כן הכולסטרול מסייע להעברת אותות עצביים ואיתותים בין תאיים מחוץ התא אל תוך התא. אם לא די בכך, הכולסטרול מהווה מרכיב חשוב בשכבת המיאלין, העוטפת תאי עצב רבים, שבלעדיה לא תיתכן העברת אותות חשמליים בצורה תקינה.

על אף חשיבותו הרבה של הכולסטרול לחיים ולתפקוד התקין של התאים בגופנו, חשוב להיזהר מהגעה למצב שבו רמות הכולסטרול בדם גבוהות יתר על המידה. זאת כיוון שרמות כולסטרול גבוהות, מקושרות למגוון רחב ביותר של תחלואות ולתמותה מוקדמת. לאור זאת, ארגוני בריאות מובילים ממליצים על ביצוע מדידת כולסטרול אחת לחמש שנים לכל אישה מעל גיל 35 ולכל גבר מעל גיל 25, גם אם הבריאות שלהם טובה.

רשלנות רפואית באבחון לקוי של רמות כולסטרול גבוהות

האבחון הלקוי של רמות הכולסטרול בדמו של הנבדק יכול לבוא לידי ביטוי בשתי דרכים: הראשונה, במקרה שבו מאובחן בעל רמות כולסטרול תקינות מאובחן בטעות כסובל מכולסטרול גבוה והשנייה, במקרה שבו מאובחן בעל רמות כולסטרול גבוהות המצדיקות טיפול, מאובחן כבעל רמות תקינות. שני התרחישים אינם תקינים ואף מסוכנים, שכן במקרה שבו החולה מאובחן כבריא, יימנע ממנו הטיפול המתאים ובמקרה שבו אדם בריא יאובחן כחולה, ייתכן מאוד שיקבל טיפול שיגרום לו לתופעות לוואי ואף יחמיר את מצבו.

בהקשר זה נציין כי ישנה שורה ארוכה של תרופות ותכשירים שיכולים להוביל לכך שבבדיקת כולסטרול ימצאו רמות גבוהות של כולסטרול. בין היתר מדובר בציקלוספורין, רטינואידים, משתנים ממשפחת התיאזיד ועוד. בדיוק כך ישנם גם תכשירים ותרופות שעשויים להוביל להפחתת רמות הכולסטרול כמו אינטרפרון, חומצת אמינו סליצלית, קלונידין ועוד. זוהי הסיבה בגינה כאשר מבצעים מדידת כולסטרול, חשוב ביותר לברר האם המטופל נוטל תרופה או תכשיר שעשויים להשפיע על רמות הכולסטרול בדם.

התעלמות מממצאים חריגים

הרשלנות הרפואית עלולה לבוא לידי ביטוי גם במקרים שבהם הבדיקה בוצעה בצורה תקינה לחלוטין והתגלו הערכים המשקפים בצורה ריאלית את ערכי הכולסטרול בדמו של הנבדק. זאת כיוון שייתכן כי למרות שהבדיקה בוצעה בצורה תקינה, הממצאים שלה לא זכו להתייחסות המתאימה. למעשה לא אחת הממצאים של הבדיקה לא זוכים להתייחסות כלל.

גם במקרה הזה, ייתכן שמטופל הסובל מרמות גבוהות של כולסטרול בדם, לא יזכה לטיפול המתאים לו ולמעשה כלל לא יהיה מודע לכך שהוא סובל מהבעיה. זאת כיוון שבדרך כלל רמות גבוהות של כולסטרול בדם לא באות לידי ביטוי בתסמינים פיזיים שניתן לשים אליהם לב.

במצבים האלו, אין זה מן הנמנע שאותו אדם יסתובב במשך מספר שנים כשהוא משוכנע שבדיקותיו לא העלו ממצאים חריגים שיש להתייחס אליהם ולא יפנה לקבלת טיפול.

ביצוע לקוי של בדיקת הדם

לא אחת מתברר בדיעבד כי הבדיקה עצמה בוצעה באופן רשלני. ישנן הנחיות ספציפיות ביותר לביצוע תקין של הבדיקה וכל חריגה מההנחיות ומהכללים הרלוונטיים, עשויה להוביל לכך שהבדיקה תיכשל או תעלה תוצאות לא נכונות. כך לדוגמה, יש להפריד את הנסיוב מתאי הדם האדומים תוך שעתיים לכל היותר מהרגע שבו נלקחה דגימת הדם.

בנוסף, כל עוד הדגימה נשמרת בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות צלזיוס, ניתן לשמור אותה לעד, אך אם היא נשמרת בטמפרטורה של מינוס 20 מעלות צלזיוס, היא תישמר עד שלושה חודשים ובקירור תישאר יציבה עד שבוע לכל היותר.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: