טריגליצרידים – שומנים בדם

טריגליצרידים - כולסטרולהריח הנפלא של לחמים חמים, בורקסים עסיסיים, פיצה, המבורגרים, צ'יפס מטוגן, חטיפים טעימים לנשנוש מול הטלוויזיה, עוגות שוקולד, עוגות קרם, גלידות, עוגיות ליד הקפה, ממתקים, סוכרים, שמנת מתוקה ועוד אלפי מאכלים טעימים, שתמיד עושים טוב מבחינה נפשית על הלב אך מבחינה פיזית, מאכלים אלו עתירי שומנים וכולסטרול ובבוא הזמן הם עלולים לגרום במקום להרגשת נחת ושלווה על הלב למחלות ולהתקפי לב.

אין הדבר אומר שצריך להימנע ממאכלים המכילים שומנים וכולסטרול באופן מוחלט, אך בהחלט יש צורך לאכול אותם בכמויות קטנות ולבדוק לפני האם הם מכילים שומנים רווים, שהם האויב מספר אחת של הלב וכלי הדם וגורם סיכון שכיח בהתפתחות מחלות רבות, כגון: טרשת עורקים, סוכרת, מחלות לב וכדומה.

השומנים נחשבים לחלק מאבות המזון. אנו זקוקים לכמות מסוימת של שומנים בכדי שגופנו יוכל לתפקד באופן נורמאלי. השומנים שאנו אוכלים נאגרים בגופנו בתוך רקמות שומן אשר מורכבות מטריגליצרידים.

לשומנים יש תפקיד חשוב בגוף ובלעדיהם הגוף לא יתפקד בצורה נורמאלית, אנו זקוקים לשומנים כיוון שהם מקור האנרגיה העיקרי בגופנו, הם מסייעים בספיגת ויטמינים מסיסים בשומן, הם עוזרים לבניית מעטפת תאים, הם מספקים לנו שכבת הגנה גם מחבלות וגם מקור והם עוזרים בבניית הורמונים.

אך למרות תפקידם המכובד והחשוב בגוף האדם, יש צורך לצורך שומנים במידה מצומצמת כ- 20%-30% מכלל צריכת הקלוריות היומית ורק כ-10% מתוכם יהיה שומנים רווים.

אנשים הצורכים יותר מאכלים בעלי אחוזי שומן גבוהים, מסתכנים בהתפתחות שומנים בדם וכתוצאה מכך מסתכנים בהשמנה, מחלות לב, סוכרת, דלקות בלבלב, יתר לחץ דם, טרשת עורקים ועוד מחלות אקוטיות וכרוניות מרובות.
בנוסף לכך, שומנים גבוהים בדם עלולים להיות עקב נטייה גנטית והיסטוריה משפחתית.

בכדי לדעת האם אדם סובל משומנים גבוהים בדם, עליו לבצע בדיקות דם בכדי לראות מהם רמות הטריגליצרידים והכולסטרול בדמו.

הערכים המומלצים הם כדלקמן:

  • ערכי הכולסטרול הטוב (HDL) בדם צריכים להיות באזור ה-40 מ"ג
  • ערכי הכולסטרול הרע (LDL) צריכים להיות 100 מ"ג עד 130 מ"ג
  • ערכי השומנים (רמת הטריגליצרידים בדם) צריכים להיות פחות מ-150 מ"ג/דצ"ל

כאשר רמות שומנים או כולסטרול גבוהות מהנורמה בדם, זהו סימן אזהרה ברור לאדם ויש צורך לנהוג בהתאם בכדי להפחית באופן מיידי את הערכים הגבוהים ולא האדם יימצא את עצמו מהר מאוד מתמודד עם מחלות והפרעות בריאותיות רבות.

כיצד מפחיתים רמות גבוהות של שומנים בדם?

הדרך הראשונה להפחתת רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם היא באמצעות שינוי תזונה.

הטיפול הטבעי בעודף שומנים בדם מורה על הצורך להפחית ואף להימנע מאכילת מאכלים המכילים כמויות גבוהות של שומנים ובעיקר שומנים רווים וכמויות גבוהות של כולסטרול, כגון: מאכלים מטוגנים, מוצרי חלב בעלי אחוזי שומן גבוהים מ-1.5% (שמנת חמוצה, שמנת מתוקה, גבינות צהובות, מעדני חלב וכדומה), גלידות, קרטיבים, ממתקים, חטיפים, בשרים ודגים שמנים, אלכוהול, עוגות, עוגיות, מרגרינה, סוכרים, לחמים, בורקסים, ג'אנק פוד וכדומה.

בנוסף, מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית קבועה לפחות 3 פעמיים בשבוע (45 דקות בכל פעם). הפעילות הגופנית תורמת להורדה במשקל ובכך הפחתת השומנים בדם, עוזרת להמרצת הדם ומניעת התפתחות רובד פלאק טרשתי בכלי הדם, מונעת התפתחות מחלות לב, סוכרת וכדומה.

מומלץ להוסיף לתפריט יומי יותר ירקות ופירות, דגי סלמון, טונה, תוספי מזון ובעיקר אומגה 3, להימנע מעישון סיגריות וצריכה מוגברת של אלכוהול.

ישנם מקרים רבים בהם יהיה צורך בהתערבות פרמקולוגית באמצעות תרופות מיוחדות ממשפחת הסטטינים אשר יעזרו להוריד את ערכי השומנים והכולסטרול הגבוהים בדם.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: