נוגדי חמצון – אנטי אוקסידנטים

נוגדי חמצון - אנטי אוקסידנטיםנוגדי חמצון הם חומרים כימים אשר להם תכונות מיוחדות וייחודיות בהקטנת תגובות החמצון של חומרים ותרכובות שונות בסביבתם. חמצון היא תגובה כימית אשר לרוב מסוכנת לתאים, איברים ומערכות בגוף האדם, כיוון שבשעת החמצון משתחררים ונוצרים רדיקלים חופשיים המזיקים לגוף האדם. נוגדי חמצון עוזרים בהפחתת תגובות אלו ובכך מונעים פגיעה מיותרת בגוף האדם.

למרות שתגובות חמצון הכרחיות לתפקוד הפיזיולוגי הנורמאלי של גוף האדם, הן גם מזיקות ומסוכנות ולכן בגוף האדם קיימים מנגנוני הגנה אשר מגנים בפני חמצון יתר. כמו כן, נוגדי חמצון קיימים בפירות, ירקות תוספי תזונה ועוד.

נשאלת השאלה, כיצד נוגדי חמצון- אנטי אוקסידנטים יכולים לסייע בהפחתת רמות גבוהות של כולסטרול בדם?

רמות גבוהות של כולסטרול בדם נגרמות עקב גורמים שונים הכוללים: תורשה והיסטוריה משפחתית, עישון סיגריות, צריכה מוגברת של אלכוהול, גיל (ככל שהאדם מזדקן כך גדלים הסיכויים להיווצרות רמות גבוהות של כולסטרול בדם), חוסר פעילות גופנית ותזונה עשירה בכולסטרול ובשומנים ובעיקר בשומנים רווים, כגון: כל סוגי הנקניקים והנקניקיות, דגים מעושנים, המבורגר, מאכלים המכילים  מרגרינה, מאכלים אשר טוגנו בשמן עמוק, שוקולד לסוגיו, פיתות, עוגות קרם ועוגות שוקולד, חטיפים למיניהן, שמנת, גבינה צהובה, מיונז, ממתקים המכילים קוקוס, מוצרי חלב המכילים מעל ל-1.5% שומן ועוד.

רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם מסוכנות, כיוון שהם עלולות לגרום למחלות כרוניות קשות, להשמנה ולטרשת עורקים, שתי מחלות כרוניות אשר מהוות גורם סיכון לפתח מחלות לב, התקף לב, סוכרת, שבץ מוחי ועוד.

בכדי להימנע מלחלות במחלות אלו ובכדי למנוע את היווצרות הפלאק הטרשתי המאפיין את טרשת עורקים ונוצר עקב היווצרות והצטברות של שומנים וכולסטרול בדפנות כלי הדם, יש צורך להפחית בשתיית אלכוהול, להימנע מעישון סיגריות, לבצע פעילות גופנית באופן קבוע ולשנות הרגלי תזונה על ידי הימנעות מוחלטת ממוצרי מזון עתירי כולסטרול ושומן ולהחליפם במאכלים כגון: כל הפירות והירקות, מומלץ לאכול שן שום אחת בכל יום, שיבולת שועל, סיבים, בשר בקר רזה, מוצרי חלב דלי שומן, דגים רזים וכדומה.

בנוסף, מומלץ לאחר התייעצות עם הרופא המטפל, להוסיף לתפריט היומי תוספי תזונה כגון: אומגה 3 (שמן דגים), ויטמין E, כולסטין, לציטין, כרומיום פיקולינט, אנטיאוקסידנטים.

כיצד נוגדי חמצון יעילים להורדת רמות כולסטרול גבוהות?

בגופנו קיימים באופן כללי, שתי סוגים של כולסטרול: כולסטרול "טוב" (HDL) וכולסטרול "רע" (LDL). בכדי שהכולסטרול הרע, ישקע ויצטבר בדפנות כלי הדם ובכך יגרום למחלת טרשת עורקים, הוא צריך לעבור תהליך חמצון והוא זקוק לרדיקלים החופשיים בכדי לעשות זאת.
כאמור, נוגדי חמצון – אנטיאוקסידנטים, יעילים בהפחתה ובמניעת היוצרות הרדיקלים החופשים הרסנים במקרה זה לגוף האדם.

במחקרים רבים שנעשו נמצא כי, נוגדי חמצון – אנטי אוקסידנטים, עוזרים למנוע את תהליך חמצון הכולסטרול ה"רע" (LDL) ובכך מונעים את היווצרות הפלאק הטרשתי בדפנות כלי הדם האופייני למחלת טרשת העורקים. בשל תכונה מיוחדת זו, נוגדי חמצון – אנטי אוקסידנטים, הינם חשובים מאוד בתהליך מניעת התפתחות  של מחלות לב.

בגופנו קיימים נוגדי חמצון טבעיים (לדוגמא: ויטמין Q וחומצה ליפואית,)  אך לעיתים קרובות יהיה צורך במתן נוגדי חמצון ממקורות חיצונים.
ניתן למצוא נוגדי חמצון – אנטיאוקסידנטים במרבית הפירות והירקות (ובעיקר בעגבניות, תפוחים, רימונים, ענבים ועוד), בתוספי מזון של ויטמין C, ויטמין E וכדומה.

בנוסף לכך שנוגדי חמצון יעילים במלחמה להורדת רמות גבוהות של כולסטרול, מניעת התפתחות מחלות לב, טרשת עורקים, סוכרת ועוד, הם גם יעילים לאנשים מבוגרים אשר אצלם חלה באופן טבעי ירידה בנוגדי החמצון הטבעיים בגוף, מעשנים,  ספורטאים ואנשים אשר באופן כללי מעוניינים לעכב את תהליך ההזדקנות.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: