האם התרופה נגד כולסטרול ליפיטור יכולה לסייע לחולי טרשת נפוצה?

התרופה הרפואית הגנרית אטורווסטאטין, או בשמה המסחרי המוכר הרבה יותר "ליפיטור", משתייכת למשפחת הסטטיניםהאם התרופה נגד כולסטרול ליפיטור יכולה לסייע לחולי טרשת נפוצה? אשר התרופות במסגרתה מבוססות על עיכוב והפחתת תהליך ייצור הכולסטרול בגוף. השימוש העיקרי בתרופה בהמשך לכך הוא להפחתת רמת הכולסטרול ה"רע" בדם (LDL), כאשר היא נחשבת ליעילה במיוחד – כל עוד עושים זאת על פי הספר ומקפידים לשלב את הנטילה שלה עם תזונה בעלת כמות מינימלית של כולסטרול ופעילות גופנית.

אבל האם לליפיטור יכולות להיות השפעות חיוביות אחרות, שלא קשורות לכולסטרול כלל? מחקר שפורסם לפני כמה שנים מצביעה על העובדה שליפיטור יכולה לסייע בהתמודדות עם טרשת נפוצה, ואף להביא להאטה משמעותית של קצב ההתקדמות שלה.

מה ניתן ללמוד מממצאי המחקרים העיקריים?

במרוצת השנים נערכו אינספור מחקרים במטרה לראות עד כמה ליפיטור יעיל להגשמת המטרה שלשמה הוא מיועד, וכן האם הוא עשוי להשפיע על הגוף בדרכים אחרות. בפן הראשון, אפשר להצביע למשל על מחקר שבחן כ-500 חולי לב בארצות הברית, מחציתם טופלו בליפידל (תרופה שכיחה אחרת להפחתת כולסרול) והשאר בליפיטור. המחקר מצא כי השיפור המשמעותי ביותר ברמות הכולסטרול היה בקרב המטופלים שהשתמשו בליפיטור. נתונים אלו מיישרים קו עם מחקרים אחרים שמצביעים על יעילות גבוהה מאוד של התרופה להפחתת רמת הכולסטרול: עד 60% למעשה, וזאת בהשוואה לכ-40-30% בחלק גדול מהתרופות האחרות.

ליפיטור, כך נראה, אינה מסייעת רק בהפחתת רמות הכולסטרול. על מנת לבחון את השפעת התרופה על מצבים רפואיים אחרים, נערכו במרוצת השנים מחקרים נוספים. אחד החשובים שבהם בחן את השפעת התרופה על חולי סוכרת סוג 2, הצביע על כך שהתרופה הביאה להפחתה בשיעור משמעותי מאוד של התקפי לב ושבץ מוחי בקרב המשתמשים בתשובה בהשוואה לחולים מקבוצת הביקורת להם ניתנה תרופת דמה (פלסבו).

איזו השפעה יש לליפיטור על טרשת עורקים?

המחקר הרלוונטי ביותר לעניינו בחן גם הוא את השפעת ליפטור על הפחתת רמות הכולסטרול, והצביע על נתונים מרשימים מאוד. אלא שהממצא העיקרי בו, ומטרת המחקר המרכזית, היא ההשפעה יוצאת הדופן על הסיכויים להתפתחות טרשת עורקים. חשוב מאוד לבחון את ההשפעה הזו על רקע העובדה שעלייה בערכי הכולסטרול ה"רע", כפי שמאפיינת מצבים של עודף כולסטרול, נחשבת לאחד מגורמי הסיכון העיקריים לטרשת עורקים. זאת מכיוון שטרשת עורקים מתפתחת כאשר חומרים מתחילים לשקוע בדפנות העורקים, האחראים על הובלה של דם מחלקי הגוף השונים אל הלב.

בעוד שבקרב מטופלים בליפידל, שהרכיבו את קבוצת הביקורת, נגרמה האטה מסוימת של קצב התפתחות טרשת העורקים, במקרה של ליפיטור נמצא יכולה להביא לעצירה של הטרשת.

האם יש לליפיטור תופעות הלוואי?

במחקר המדובר אמנם מתואר של ליפטור לא נצפו תופעות לוואי משמעותיות, אולם נראה שלפחות במובן הזה הוא מעט פחות רלוונטי כיום. בשנים האחרונות, הלכה והתגבשה באופן מוצק יותר התמונה לגבי תופעות הלוואי האפשריות של ליפיטור – זהו בהחלט שיקול שחשוב לקחת בחשבון לפני שבוחנים את האופן שבו ניגשים לטפל בבעיית הכולסטרול הגבוה. כיום ידוע שלכדור יש תופעות לוואי לא פשוטות, דוגמת כאבי שרירים המשפיעים על יכולת התפקוד של האדם ולטענת חלק מהמשתמשים אפילו מקשים מאוד על התפקוד העצמאי.

בכל מקרה, חשוב לזכור שאין תרופות לעודף כולסטרול שיכולות לחולל פתרונות קסם. שום תרופה לא תהיה יעילה כל עוד האדם עושה את כל המאמצים לבנות תפריט תזונתי דל ככל שניתן בכולסטרול, מתמיד בפעילות גופנית ושומר על אורח חיים מאוזן גם בהיבטים אחרים. ניתן ואף מומלץ להוסיף לתמונת הטיפול פתרונות מהקשת הרחבה של הרפואה האלטרנטיבית.

מקורות ולקריאה נוספת:
Lipitor – RX List
Evaluation of Atorvastatin on Atherosclerosis Composition

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: