מה עושים כשכולסטרול לא מגיב לתרופות?

ערכים גבוהים של כולסטרול ושומנים בדם, מהווים תמרור עצור!

אדם הסובל מכולסטרול גבוה בדם, נמצא בסיכון גבוה לפתח מחלות רבות כרוניות, אשר עלולות אם הזמן להיות מסוכנות ולגרום לבעיות אקוטיות הרות גורל, כגון: התקף לב, שבץ מוחי, טרשת עורקים, סרטן בבלוטת הערמונית, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד.

כולסטרול ושומנים ברמות גבוהות בדם, עלולים לגרום למחלה בשם טרשת עורקים. מחלה זו מתפתחת כאשר תאי כולסטרול, תאי שומן, תאים לבנים ופסולת תאית, מתקבצים יחדיו בדפנות העורקים וגורמים ל"פלאק" אשר מקשה לדם לעבור באופן חופשי וגרום לכלי הדם להיות יותר קשיחים.

מחקר חדש שפורסם לאחרונה מאוניברסיטת אוקספורד, גילה כי קיים סוג חדש של כולסטרול, אשר אינו מגיב לתרופות ומהווה גורם סיכון גבוה להתפתחות מחלות לב, מכיוון שהמחקר נמצא עדיין בחיתוליו, אין כרגע מספיק ממצאים, עדויות ותובנות לגבי כיצד לטפל באנשים הסובלים מסוג הכולסטרול הספציפי הזה. טובי המומחים בישראל, טוענים שאין צורך להיכנס לפאניקה ואין צורך לרוץ לעשות בדיקות דם בכדי לגלות האם גם אתה סובל מהסוג כולסטרול החדש הזה.

מהם הערכים המומלצים?

הערכים המומלצים של כולסטרול ושומנים בדם כולל:

  • ערכי  הכולסטרול הטוב (HDL) בדם צריכים להיות באזור ה-40 מ"ג.
  • ערכי הכולסטרול הרע (LDL) צריכים להיות 100 מ"ג עד 130 מ"ג
  • ערכי השומנים (רמת הטריגליצרידים בדם), צריכים להיות פחות מ-150 מ"ג/דצ"ל.

מהם הגורמים לכולסטרול גבוה בדם?

באופן כללי, הגורמים לרמות גבוהות של כולסטרול בדם נחלקים לשתי קבוצות:

  • גנטיקה ותורשה
  • השפעות סביבתיות כגון: תזונה לקויה ועשירה במאכלים בעלי רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים (לדוגמא: ג'אנק פוד, גבינות שמנות, גבינות צהובות, ממתקים, עוגות, מרגרינה, מוצרי בשר ודגים שמנים ועוד), עישון סיגריות, מין (גברים סובלים יותר מנשים), חוסר פעילות גופנית ומחלות כרוניות (כגון: סוכרת,  מחלות כליות ועוד).

על פי ממצאי המחקר החדש שפורסם בכתב העת הרפואי New England, הכולסטרול החדש שהתגלה מוגדר ככולסטרול "רע", הקרוי ליפופרוטאין A, לא נגרם עקב השפעות סביבתיות, כפי שתוארו להלן, אלא בגלל גנטיקה ותורשה. כמו כן, נמצא במחקר, כי אחד מכל שישה אנשים נושא את הגן הפגום של כולסטרול "רע"- ליפופרוטאין A.

במקרים בהם רמות גבוהות של כולסטרול בדם נגרמו עקב תזונה לקויה ועשירה במאכלים עתירי כולסטרול, ניתן לנסות למנוע ולטפל במצב בעזרת שינוי תזונתי, הפחתה ו/או הימנעות מאכילת מאכלים עתירי שומנים וכולסטרול, פעילות גופנית קבועה ונטילת תרופות מיוחדות המיועדות להורדת הרמות הגבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, כגון: תרופות מסוג סטטינים (לדוגמא: סימוביל, ליפידל, סימבאקור,), פיבראטים, ניאצין, תרופות לקשירת חומצות מרה (הנקראות sequestrants או resins), אזטרול, וכדומה.

במקרים בהם רמות גבוהות של כולסטרול בדם, נגרמו עקב תורשה וגנטיקה, גם כן מומלץ לשמור על תזונה נטולת מאכלים עתירי שומנים וכולסטרול, ביצוע פעילות גופנית ובמקרים בהם הרמות מאוד גבוהות, מומלץ לקחת תרופות להורדת הכולסטרול בדם.

במחקר החדש, נמצא כי לאנשים הנושאים את הגן הפגום של כולסטרול "רע"- ליפופרוטאין A, יש בעיה בהפחתת הרמות הגבוהות של הכולסטרול והשומנים בדם, למרות ניסיונות הטיפול התזונתי והתרופתי, כיוון שסוג זה של כולסטרול אינו מגיב לשינויים תזונתיים וגם כן אינו מגיב לתרופות ממשפחת הסטטינים.

מכיוון שעוד מוקדם מדי לדעת מהם ההשפעות של כולסטרול זה בשל מחסור בממצאים מדעיים, אין טעם להיכנס להיסטריה. כמו כן, ממה שידוע כרגע, סוג זה של כולסטרול מוגדר ככולסטרול רע אך הוא נמצא פחות אלים ומזיק מהכולסטרול LDL. אדם יכול לחיות שנים רבות עם גן פגום זה ללא כל תסמינים.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: