מהי היפרליפידמיה?

היפרליפידמיה היא עודף ליפידים במחזור הדם וזהו מונח שמשתמשים בו בעולם הרפואה בכדי לציין מגוון הפרעות. יותר מידי ליפידים מהי היפרליפידמיה?בדם נוצרים עקב פגמים במערכת ההובלה של השומנים זאת בשל יותר מידי פחמימות בתזונה או עקב השפעה של מחלות, כמו סוכרת.

אם כך, מזה למעשה היפרליפידמיה? איך מאבחנים ואיך ומטפלים בהיפרליפידמיה? מה התסמינים של היפרליפידמיה ואיך היא נוצרת? המשיכו לקרוא ולימדו עוד על מהי היפרליפידמיה.

כיצד היפרליפידמיה באה לידי ביטוי?

כאשר אנשים סובלים מהיפרליפידמיה יש להם רמות גבוהות מידי של שומנים בדם, רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים. בדרך כלל היפרליפידמיה נגרמת עקב אכילה מוגזמת של פחמימות ושומנים וכן גם מגורמים תורשתיים. רמות שומני הדם מורכבות מטריגליצרידים וכולסטרול והחישוב שלהם יחד נקרא בעגה הרפואית פרופיל השומנים. הטריגליצרידים והכולסטרול נישאים באמצעות זרם הדם על ידי ליפופרוטאינים (שילוב של חלבונים ושומנים). שמו של הכולסטרול הרע, המזיק, הוא LDL ושמו של הכולסטרול הטוב הוא HDL. הכולסטרול הרע הוא זה שעשוי לגרום להתפתחותה של טרשת עורקים.

מה הם הגורמים להיפרליפידמיה?

כפי שציינו לעיל, תפריט המורכב בעיקרו מפחמימות ושומנים, כלומר, צריכה מופרזת של פחמימות ושומנים, יכול לגרום להיפרליפידמיה. כמו כן, היפרליפידמיה יכולה להיות תופעת לוואי של נטילת תרופות מסוימות אשר גורמות לכך שנעשה שינוי בפרופיל השומנים בדם. בנוסף ישנם גם גורמים תורשתיים המשחקים תפקיד אצל חלק מהחולים בהיפרליפידמיה. פעמים רבות ניתן לראות שלחולים בהיפרליפידמיה יש הורה אשר סובל בעצמו מהיפרליפידמיה. כמו כן, ישנן מחלות מסוימות אשר עשויות לגרום להיפרליפידמיה, למשל: תת פעילות של בלוטת התריס, מחלות כליה, תסמונת שחלה פוליציסטית וסוכרת.

נראה שהסיבה העיקרית להתפתחות של היפרליפידמיה היא אורך חיים לא בריא ותפריט לא נכון המורכב מעודף פחמימות ושומנים.

אילו תסמינים נלווים להיפרליפידמיה?

הבעיה עם היפרליפידמיה היא שבדרך כלל אין לה תסמינים ולכן הרבה אנשים אשר סובלים היפרליפידמיה אינם מודעים בכלל לכך שיש להם את המחלה. תסמינים למחלה יש במצבים חריגים, כמו, למשל, במצבים של היפרכולסטרולמיה משפחתית, במצב כזה יכולים להופיע תסמינים על העור, אך זהו מצב נדיר וחריג.

למרות שאין להיפרליפידמיה תסמינים היא יכולה לגרום לכך שהסיכוי לחלות במחלות לב ומחלות כלי הדם יעלה. אחת מהמחלות שהיפרליפידמיה יכולה לגרום היא טרשת עורקים.

טרשת עורקים היא מחלה אשר באופן הדרגתי סותמת את העורקים דבר אשר בסופו של דבר העשוי לגרום למצבים מאוד מסוכנים, למשל לאירוע מוחי או להתקף לב.

כיצד מאבחנים היפרליפידמיה?

את האבחון של היפרליפידמיה עושים בצורה מאוד פשוטה על ידי בדיקת דם רגילה אשר מצריכה צום של 12-14 שעות טרם הבדיקה. בבדיקה נבדוק את הטריגליצרידים ואת רמת הכולסטרול, רמות ה-LDL ורמות ה-HDL. אחרי הבדיקה של הערכים משווים את הערכים לערכים של האוכלוסייה הבריאה.

לא קיימת מערכת ערכים תקינים אחידה, המדד של ערכים תקינים משתנה בהתאם לגיל של המטופל וכן בהתאם לכך אם מדובר באישה או בגבר. בנוסף, כמובן, נלקחים בחשבון ההיסטוריה הרפואית של המטופל וגורמי הסיכון השונים שלו.

אילו אפשרויות טיפול קיימות בהיפרליפידמיה?

הטיפול בהיפרליפידמיה משתנה בהתאם לחומרת המצב של המטופל הספציפי. במקרים הנחשבים למקרים קלים טיפול יהיה בעזרת עריכת שינויים באורך החיים במטרה לחיות אורך חיים בריא יותר. באופן זה המטופל יצטרך לשמור על תפריט בריא ולעשות פעילות גופניות, אנשים שמעשנים יאלצו לנסות להפסיק לעשן.

את רמות הטריגליצרידים בדם ניתן להוריד על ידי הורדה או הפחתה של סוכרים ופחמימות מהתפריט התזונתי וגם על ידי פעילות גופנית, כמו פעילות אירובית. את הרמות של הכולסטרול הרע ניתן להוריד על ידי הסרה או הפחתה של מאכלים שומניים מהתפריט התזונתי. ישנם מקרים בהם טיפול תרופתי מומלץ לסובלים מהיפרליפידמיה, וכיום ישנן בשוק חמש משפחות של תרופות לטיפול במחלה. התרופות הנפוצות הן: רזינים, פיבראטים, סטטינים, ניאצין ומעכבי ספיגת כולסטרול במעי.

נראה אם כן כי היפרליפידמיה היא מחלה שלרוב מתקיימת באדם ללא תסמינים גופניים, אולם, אבחון מוקדם ונכון שלה חשוב מאוד משום שהיא יכול לגרום להתפתחות של טרשת העורקים. ניתן להיפטר מהיפרליפידמיה לאחר הגילוי שלה בעזרת שמירה על אורך חיים בריא ועשיית פעילות גופנית באופן סדיר. אם שומרים על אורך חיים בריא, רוב הסיכויים שיהיה אפשר לייצב את ההיפרליפידמיה והיא לא תחזור כל עוד אורך החיים הבריא נשמר.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: