האם כולסטרול משפיע על הסיכוי ללקות בפרקינסון?

תמיד שמענו שכולסטרול הוא דבר רע לבריאות שלנו, הוא יכול לגרום למחלות כלי דם ואף להתקף לב, אך, האם יכול להיותהאם כולסטרול משפיע על הסיכוי ללקות בפרקינסון? שכולסטרול גבוה יכול דווקא להשפיע לטובה?

מחקר ישראלי בדק ומצא שרמות גבוהות של כולסטרול בדם יכול לסייע ולהשפיע על הסיכוי ללקות הפרקינסון. המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא.

מהו כולסטרול? והאם יש סוג אחד ויחיד של כולסטרול?

כולסטרול הוא למעשה תרכובת אורגנית אשר נמצאת בגוף של כל בעלי החיים באשר הם ויש לו חשיבות רבה בתהליכים ביוכימיים.

לכולסטרול יש 2 מקורות:

  1. כולסטרול אנדוגני – כולסטרול זה מגיע מהגוף עצמו והוא מהווה כ-70% מהכולסטרול בגוף.
  2. כולסטרול אקסוגני – כולסטרול זה מגיע אל הגוף ממקורות חיצוניים, כלומר תזונה, והוא מהווה כ-30% מהכולסטרול בגוף.

כאשר לאדם יש רמות גבוהות של כולסטרול בדם, נקרא היפרכולסטרולמיה, זה יכול להוות גורם סיכון להתפתחות של טרשת עורקים כללית. כאשר לאדם יש רמות נמוכות מדי של כולסטרול בדם זה נקרא היפוכולסטרולמיה.

מה תפקידו של הכולסטרול?

לכולסטרול יש תפקידים רבים בגופנו, נציין כמה מהם:

  • יצירת הורמונים סטרואידיים (כמו: ויטמין D, והורמוני המין טסטוסטרון, אסטרוגן ופרוגסטרון).
  • הכולסטרול הוא מרכיב חשוב מאוד בקרום של כל תאי הגוף ויש בו צורך לתהליכי חשובים מאוד כמו: מעבר חומרים, העברת מידע בין תאים והולכה עצבית.
  • הכולסטרול גם חיוני מאוד לצמיחת קרום המיאלין אשר משמש לבידוד של תאי עצב.
  • לכולסטרול ישנה חשיבות ביצירת מיצי המרה וויטמינים כמו ויטמין A, D, K ו-E.
  • לכולסטרול ישנה גם חשיבות בהתפתחות תקינה של המוח.

על כולסטרול טוב ועל כולסטרול רע

אנחנו רגילים לחשוב על כולסטרול כמשהו רע, אולם, למעשה ישנם שני סוגים של כולסטרול – אחד טוב לנו ואחד מזיק לנו.

כולסטרול רע יכול לייצר משקעים טרשתיים בכלי הדם ומכך מתבצע פלאק. הפלאק לאחר מכן יכול לשקוע ולהצטבר בדפנות של כלי הדם ודבר כזה יכול לגרום לכך שאדם יחלה בטרשת העורקים. טרשת עורקים עשויה לגרום לכך שתגרם חסימה בכלי הדם ואם העורק הכלילי נסתם אזורים מסוימים בשריר הלב יכולים להגיע למצב של נמק ולאחר מכן יכולה להיווצר צלקת, כלומר האדם יכול לקבל התקף לב.

כולסטרול טוב לעומת זאת הוא חיוני וטוב שיהיה לנו בגוף התפקיד של הכולסטרול הטוב הוא למעשה לספוג כמויות לא הכרחיות של כולסטרול רע ולקחת אותם בחזרה אל הכבד. זאת אומרת שכולסטרול טוב למעשה מגן על דפנות כלי הדם בכך שהוא מרחיק את הכולסטרול הרע מהם. רמות גבוהות של כולסטרול טוב בדם יכולות לסייע ולהוריד אצל האדם את הסיכון לחלות במחלות לב ולקבל שבץ מוחי.

מהי מחלת הפרקינסון? ומה גורם להופעתה?

מחלת פרקינסון היא מחלה ניוונית שמתרחשת במערכת העצבים ואין לה מרפא. מחלה זו מתפתחת ומתקדמת באיטיות ומלוות לה הפרעות מוטוריות. לא ידוע מה בדיוק גורם לפרקינסון, אך כן ידוע שישנם גורמים גנטיים אשר יכולים להשפיע על כך שהמחלה תתפתח. אצל חלק מהאנשים אשר סובלים מפרקינסון התגלתה הרעלה של מתכות (למשל: מנגן) וליקויים במנגנון דטוקסיפיקציה של הכבד.

מהם תסמיני פרקינסון?

ישנם מגוון תסמינים של מחלת פרקינסון, לדוגמה:

  • רעד באחת מכפות הידיים
  • רעד בזרועות, ברגליים, בכפות הידיים ובלסת אשר עשוי להיות מוגבר כאשר ישנו מתח נפשי או כאשר ישנה עייפות
  • כאבי שרירים
  • ירידה בתנועתיות
  • דיבור מוחלש וגמגום
  • ירידה ביכולת לשלוט בשרירים
  • כ-50% מהחולים סובלים מדמנציה
  • רבים מהחולים סובלים מדיכאון

ומה הקשר בין כולסטרול לבין מחלת הפרקינסון?

מחקר ישראלי מצא שרמות גבוהות של כולסטרול בדם מקטין את הסיכוי לחלות בפרקינסון.  כפי שכבר ציינו, רמות גבוהות של כולסטרול בדם יכולות להיות מסוכנות לבריאות, אולם, לפי מחקר חדש נראה שמצב כזה דווקא יכול לתרום בכך שרמות גבוהות של כולסטרול בדם יכולות להוריד את הסיכון לחלות במחלת הפרקינסון.

במחקר הישראלי, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת תל אביב יחד עם קופת החולים מכבי ובית החולים איכילוב, נמצא שלגברים שיש להם רמות גבוהות של כולסטרול בדם ושאינם נוטלים סטטינים יש סיכון יותר נמוך לכך שתתפתח אצליהם מחלת הפרקינסון. במחקר השתתפו אנשים בין הגילאים 40-79 והוא כלל 261,638 משתתפים, כל המשתתפים היו מבוטחי קופת החולים מכבי. 42.7% מהמשתתפים היו גברים. המחקר עקב אחר המשתתפים בניסוי במשך כ-8 שנים בממוצע, במהלכן 764 משתתפים אובחנו כחולים בפרקינסון מתוכם היו 2.3% נשים ו-3.3% גברים מגיל 65 ומעלה. אצל המשתתפים הגברים המחקר מצא שרמות גבוהות של כולסטרול בדם (כולל כולסטרול כללי וכולסטרול רע) נקשרו לכך שהייתה ירידה בסיכון לכך שיתפתח פרקינסון.

טל מרום מטפלת בכולסטרול
טל מרום מטפלת בכולסטרול

טל מרום, מנהלת ומיידת המרכז לטיפול בכולסטרול. טל מגיעה עם ניסיון עשיר בתחום ומיד לאחר סיום הלימודים באקדמיה הקדישה את זמנה לעזור למטופלים להגיע להצלחות ותוצאות משנות חיים

אז מה היה לנו בכתבה: